:

Az emír rajong a klubért, a Manchester United hamarosan katari kézbe kerülhet

Újabb olajmonarchia szállhat be a világ legerősebb és legjövedelmezőbb bajnokságába: Tamím ibn Hamád al-Tání sejk, Katar emírje rajong a Vörös Ördögökért, és ajánlatot készülnek tenni az eladósorba került patinás klubért.

A katari befektetők a következő napokban ajánlatot tesznek a Manchester Unitedre – írja az üzletre rálátó források alapján a Bloomberg. A labdarúgó-világbajnokság megrendezése után Katar továbberősítené szerepét a globális futballpiacon. A nevüket nem vállaló források szerint a katari konzorcium a hét végéig nyújthatja be az első ajánlatát a jelenleg a Premier Leaugue harmadik helyén álló klubra.

A 450 milliárd dollárt kezelő, 2005-ben alapított Katari Befektetési Hatóság (QIA) katari családi vagyonkezelőkkel együtt dolgozik az ajánlaton. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy pontosan milyen katari szervezetek, cégek biztosítanak majd tőkét a felvásárláshoz.

Az alap vezetői amúgy már januárban is beszéltek arról, hogy gondolkodnak azon, hogy beszálljanak a klubfutballba. Jelenleg a portfóliójuk elég sokszínű: a Porsche egyik nagybefektetői, de van részvénycsomagjuk a német RWE energiaóriásban, a Credit Suisse vagy a Barklays bankokban is és számos technológiai cégben.

Katar már vásárolt egy top klubot? Mi lesz ezután?

A Qatar Sports Investments (QSI) révén Katar már bevásárolta magát az európia klubfutballba, ők a Paris Saint-Germain (PSG) tulajdonosai. Ez egy különálló entitás a QIA-tól, így papíron nem egy tulajdonosi körhöz tartozna a két klub (ez azért fontos, mert így mindketten indulhatnak a Bajnokok Ligájában). Persze attól, hogy a tulajdonos két különálló jogi személy, a futballprojektek mögött így is maga Katar állna. Az olajmonarchia nemcsak a vébé miatt rendelkezik erős pozíciókkal a labdarúgásban, a PSG-t elnöklő Nasszer Al-Khelaifi az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja. A tavaly télen rendezett világbajnokságra Katar 200 milliárd dollárt költött, a PSG mellett pedig beszállt a portugál Braga focicsapatába is.

Rajong a Unitedért, hát megveszi

Tamím sejk a Manchester United nagy rajongója, vélhetően nem akarja elszalasztani az alkalmat, hogy megszerezze a globális futballpiacon is erős márkának számító klubot a jelenlegi tulajdonos, amerikai Glazer családtól. A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint 4 milliárd font feletti összeg lehet a vételár. Ezzel a United felvásárlása lehetne a legnagyobb sportfranchise-üzlet a történelemben (a Chelsea végső vételárába beleszámítják azt a 1,75 milliárd fontos kötelezettséget, ami az új tulajdonosok előre vállaltak, hogy a csapatra és a stadionfejlesztésre elköltenek, maga a klub csak 2,5 milliárd font volt).

Eddig Jim Ratcliffe, az Ineos vegyipari csoport alapítója, brit milliárdos jelezte, hogy érdekli az üzlet, ő a Goldman Sachs és a JPMorgan párossal dolgozik egy esetleges ajánlaton.

The post Az emír rajong a klubért, a Manchester United hamarosan katari kézbe kerülhet appeared first on Forbes.hu.