:
Breaking News

Egy helyben toporog a karriered? – 10 tipp, mit tegyél, ha úgy érzed, elakadtál

Nem tart semerre a karriered, vagy ha tart is, nem okoz örömet? Csak megszokásból és a váltástól való félelem miatt maradsz egy lehetőségek nélküli pozícióban? Ha régóta úgy érzed, elakadtál a karrieredben, talán épp itt az ideje, hogy tegyél ellene valamit. Íme 10 tipp, hogyan vágj bele.

Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Az emberek 75 százaléka úgy érzi, szakmai vagy magánéletében egy helyben toporog. Számtalan oka lehet, amiért a munkádban zsákutcába jutottál – írja a Forbes.com. Lehet, hogy évek óta dolgozol egy területen, és rájössz, nincs benned iránta lelkesedés? Vagy túl hosszú ideje vagy ugyanannál a cégnél, de már csak a fizetés és a juttatások miatt vagy ott? Lehet, hogy egyszerűen csak szorongat az érzés, hogy valami hiányzik vagy visszafog?

Változtatni nehéz, még akkor is, ha valami jobb felé indulsz vele. Az emberi természethez tartozik, hogy nem szeretjük a bizonytalanságot: a túlélésre vagyunk huzalozva, szeretjük tudni, mire számíthatunk. A túl sok bizonytalanság szorongást szül és idővel akár kifejezett félelemmé kumulálódhat. De a javadat is szolgálhatja.

Mutatjuk, hogyan indulhatsz el ezen az úton.

Lépj egyet hátra

A legfontosabb lépés, hogy határozd meg, miért érzed úgy, elakadtál. Azért, mert mindig lemaradt az előléptetésről? Vagy olyan jó a fizetés és a jutalékok, hogy túl vonzó a maradás, még akkor is, ha nem maradt semmi kihívás a pozíciódban?

Bármi is van, egy kis önvizsgálat segíthet megérteni, mi hiányozhat az életedből.

Tisztázd az értékrendszeredet

Az emberek boldogságához nagyban hozzátesz, ha értékrendszerük egybevág a munkahelyükével. A munkahelyi jóllétedet minden más tényezőnél jobban befolyásolja, hogy megegyeznek-e az értékek. Ezért annyira nagy jelentőségű, hogy a munka területén számodra fontos értékeket tisztázd.

Legyél nyitott

Nyisd meg az elméd, gondolj kreatívan a skilljeidre, lehetőségekként tekints rájuk, melyek bármilyen helyzetben alkalmazhatók.

Ne onnan indulj, ahol vagy, inkább onnan, ahol lenni akarsz. Van olyan munkahely, vagy pozíció, amire régóta vágysz? Miben vagy jó és mi az, amit élvezel?

Képzeld el!

Amikor úgy érzed elakadtál, sokat segíthet a továbblépésben, ha elképzeled az életet, amellyel elégedett lennél. Fordíts rá legalább 30 percet egy csendes helyen.

Képzeld el magad hálásan, 90 évesen, ahogy visszatekintesz az ideális karrieredre. Hogy néz ki? Mit értél el? Milyen érzéseid vannak vele kapcsolatban? Írj le olyan sok részletet, amennyit csak tudsz. Ez a gyakorlat segíthet összekötni magaddal és a valódi vágyaiddal.

Definiáld újra a hibáidat

Ahelyett, hogy hibának tekinted őket, gondolj rájuk mérföldkövekként. Hiszen ami kudarcnak tűnik most, akár a legnagyobb sikereidhez is vezethet. Gondolj rájuk inkább terelőútként, nem pedig útlezárásként.

Kérj segítséget

Mindenkinek szüksége van támogatásra az átmeneti időszakokban. Ebben a periódusban fordulj házastársadhoz, párodhoz, barátaidhoz, családodhoz, kollégáidhoz, mentorodhoz.

Szakmai segítséget kérhetsz egy karriercoachtól is, ő pártatlan, szakértői szemszögből lát rá a helyzetedre.

Gyakorold a szerendipitást!

A szerendipitás (az angol serendipity szóból származik), összetett elvont fogalom. Az akár régóta ismert dolgokban rejlő értékek véletlenszerű felfedezését, új jelentőségek felismerését foglalja magába.

Hogy ezt hogyan alkalmazhatod ebben a helyzetben? Vesd bele magadat új dolgokba: kezdj új hobbit, iratkozz fel arra a kurzusra, amivel már régóta szemezel. Vállalj be szokatlan helyzeteket, beszélgess ismeretlenekkel, ismerj meg új nézőpontokat, ötleteket.

Ismerkedj!

Az elakadás érzése azt is jelenti, hogy semmi sem inspirál a változásra. Régóta tudjuk, hogy személyiségünk annak az öt embernek az átlaga, akivel a legtöbb időt töltjük. Ha energiavámpírok vesznek körül, ne csodálkozz, ha alacsony az energiaszinted, a kreativitásod. Itt az ideje, hogy szélesítsd az ismeretségi körödet, inspirálódj!

Kezd kicsiben, apró szokásokkal

Mikroszokások integrálásával apró lépésekben is elérhetsz látható eredményeket. Ez jobb útja a nagyobb célok elérésének, mivel kevesebb esélyed van arra, hogy elbátortalanodj.

Például, ha a kapcsolati hálódat akarod kiszélesíteni, kezdd azzal, hogy naponta csak 1-2 emberrel veszed fel a kapcsolatod. Később növelheted a számukat akár 10-20-ra is. Elég hamar rutinoddá válik.

Ne add fel!!

A végső és legfontosabb dolog a kitartás. A megrekedtség állapotából való kijutáshoz türelem és eltökéltség kell. Ez egy lépésről lépésre zajló folyamat. Ne várd, hogy azonnal megoldódik a problémád, értékeld a fokozatosan elért eredményeidet.

The post Egy helyben toporog a karriered? – 10 tipp, mit tegyél, ha úgy érzed, elakadtál appeared first on Forbes.hu.