:

Kiskapura találhatott az Apple az USB-C szabályozásban

Kiskapura találhatott az Apple az USB-C szabályozásban

Annak ellenére, hogy az idén megjelenő iPhone 15 már biztosan USB-C csatlakozóval érkezik, az Apple megtalálhatta annak módját, hogy így is fenntartsa egyediségét. A hírek szerint a cupertinoi cég egy plusz chippel láthatja el töltőkábeleit, melynek hiányában lassabb lehet a töltés – írja a MacRumors.

Mint ismert, az Apple 2012 őszén, az iPhone 5 bemutatásakor váltott a Lightning elnevezetű csatlakozóra, amelynek különlegessége az volt, hogy a MicroUSB-szabvánnyal szemben mindegy volt, melyik irányból dugjuk be a telefonba. Később aztán megjelent az USB-C, ami már ugyanezt képviselte, és világszerte elterjedt, ám az Apple egy teljes évtizedig kitartott a Lightning-port mellett. Egy nemrégiben elfogadott uniós jogszabály azonban már kötelezi a gyártót, hogy építse be az elterjedt csatlakozót a készülékeibe.

A portál szerint azonban a döntéshozók feje tovább főhet: az Apple ugyanis egy olyan szabványon dolgozik, amelynek bár a csatolófelület valóban USB-C lesz, de a készülékek csak az Apple által gyártott adatkábelekkel fognak teljeskörűen funkcionálni. Ezt egy, a Lightning-csatlakozókban már használt MFi (Made for iPhone) nevű hitelesítő chippel érnék el, amely az eszköz eredetiségét hivatott igazolni. Fontos megjegyezni, hogy bár a hitelesítést külső gyártók is megkaphatják, azért jelentős összeget kell fizetni az Apple-nek.

Jelenleg a nem hitelesített tartozékok esetében az iPhone jelzi: hogy ez egy nem támogatott tartozék, szélsőséges esetekben pedig akár le is tilthatja azokat. Így tehát elképzelhető, hogy az ilyen kábelekkel nem működnének bizonyos gyorstöltési vagy adatátviteli funkciók.

Ming-Chi Kuo elemző szerint egyébként az alap iPhone modellek, így az iPhone 15, és a 15 Plus modellek USB-C-portja továbbra is az USB 2.0 szabványt használhatja majd, míg a Pro modellek gyorsabb adatátviteli sebességet kaphatnak. Ez nem lenne meglepő, hiszen az Apple iPadek esetében az alapmodellek USB 2.0-s csatolóval rendelkeznek, 480 Mbps elméleti maximális adatátviteli sebességgel, míg a Pro táblagépek akár 40 Gbps sebességgel is tudnak adatokat mozgatni, hiába az azonos, USB-C-s csatlakozó.

The post Kiskapura találhatott az Apple az USB-C szabályozásban first appeared on 24.hu.