:
Breaking News

Jöhet a böjt: a húsz legnagyobb inflációt felmutató gazdaság egyike leszünk

Jöhet a böjt: a húsz legnagyobb inflációt felmutató gazdaság egyike leszünk

A tavalyi rekordszintű infláció idén is velünk maradhat. Magyarország bekerülhet a top 20-ba, a világ legnagyobb inflációt felmutató gazdaságai közé.

Magyarország a maga 13,3 százalékával Mianmarral holtversenyben a 20. helyet szerezte meg az inflációs feketelistán, melyet a Visual Capitalist állított össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentése alapján. Az infláció mértéke 2023-ban országonként jelentős eltéréseket mutat, míg Zimbabwéban 204,6 százalékos, Norvégiában 3,8 százalékos várható – írja a Pénzcentrum.

Több ebből Tiborcz kivásárolja az alapítót, még nagyobbat harap ki a Waberer’s-ből Befékezett a magyar gazdaság, itt a recesszió

Az IMF előrejelzése szerint a globális infláció 2022 végén érte el a csúcsot. A 2022-es 8,8 százalékos globális inflációhoz képest a szakértők alacsonyabb, 6,6 százalékos inflációt jósolnak 2023-ra, 2024-re pedig 4, százalékos rátát prognosztizálnak.

Forrás: Visual Capitalist

A lista legrosszabb helyzetben lévő öt helyezettje:

Zimbabwe 204,6 százalékos inflációvalVenezuela 195 százalékos inflációvalSzudán 76,9 százalékos inflációvalArgentína 76,1 százalékos inflációvalTörökország 51,5 százalékos inflációval

Amíg a 2022-ben tapasztalt infláció hátterében főként az élelmiszer- és energiaárak emelkedése állt, az IMF szerint 2023-ban a maginfláció – amely nem tartalmazza az élelmiszer-, energia-, közlekedés- és lakhatási kiadásokat – teszi ki az infláció jelentős hányadát. Emellett az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány hatásai sem múlnak el.

Borítókép: Martijn Baudoin/Unsplash

The post Jöhet a böjt: a húsz legnagyobb inflációt felmutató gazdaság egyike leszünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés