:

Mitől lesz gamer egy tv? Megéri az árát a játékoknak tenyésztett TCL C735?

Mitől lesz gamer egy tv? Megéri az árát a játékoknak tenyésztett TCL C735?

A világ egyik legnagyobb tévégyártója olyan modellel rukkolt elő, amivel kifejezetten a játékosokat célozza. Ez a TCL C735, amelynek ráadásul az ára sem életveszélyes! Leteszteltük, hogy kiderüljön, hogy tényleg van-e bármi értelme a „gamer tv” titulusnak.

Annyira fontos lett mára a gaming szektor, hogy egyes tévégyártók már külön a játékosok igényeire szabott készülékekkel rukkolnak elő

E vállalatok egyike a kínai TCL, amely érezhetően törekszik arra, hogy új utakat törve növelje piaci részesedését ebben a rendkívül kompetitív szektorban.

A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
A Sharp kvantumtévével bizonyította be, hogy van visszatérés a halálból
Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
Új technológia hozhatja el a mobilok és tévék forradalmát
A jó élet Szalai Péter 2 perc olvasás
Mitől lesz gamer egy tv? Megéri az árát a játékoknak tenyésztett TCL C735?
Napi címlap Szalai Péter 14 perc olvasás
Öntötték bele a pénzt, mégsem lett nagy durranás, csak egy drága kuriózum – a szuperfelbontású tévék alkonya

E cég nálunk annyira nem ismert, pedig mostanra megkerülhetetlen szereplővé nőtte ki magát a televíziós iparágban globálisan. A konszern rengeteget költ kutatás-fejlesztésre, és így joggal lehetett remélni, hogy a TCL C735 nem csak nevében gamer, hanem valóban alkalmasabb lehet játékra, mint hagyományos rokonai.

Kommersz dizájn

Az mindenesetre a külsején nem látszik, hogy egy különleges modell lenne. A dizájn meglehetősen átlagos, ránézve senkinek nem fog leesni az álla. Konkrétan a TCL-nek is vannak olyan televíziói, amelyek lényegesen karakteresebb külsővel bírnak. A középen elhelyezett talpacska stabilan tartja a nagy képernyőt, de annak forgatását és döntögetését sajnos nem teszi lehetővé.

A dizájn meglehetősen konzervatív. Kép: TCL

A hátlapon elhelyezett csatlakozókínálatra nem lehet semmi panasz, minden ki- és bemenet megtalálható, ami manapság elvárható, így még a legmodernebbnek számító HDMI 2.1 portok sem hiányoznak. A tv természetesen támogatja a Bluetooth technológia használatát, így egy kompatibilis fej- vagy fülhallgató egyszerűen csatlakoztatható hozzá, és a beépített WiFi-t sem spórolták ki.

Kép: játékra szabva

A TCL elkötelezett támogatója a kvantumpontos LED LCD, azaz QLED technológiának, így nem túl meglepő módon ez a készülék is ilyen típusú kijelzőre épül. Ennek megvannak az előnyei és hátrányai is a nagy rivális OLED megoldáshoz képest. Ez utóbbiak között a legfontosabb, hogy a kontraszt nem olyan jó, és a színek sem annyira markánsak, ragyogóak. Normális beállítások mellett a tónusok természetesek, de enyhe fátyolosság mindig érezhető marad, pláne ha egy OLED tv mellé tesszük a készüléket.

A TCL C735 QLED technológiát használ. Kép: TCL

Viszont cserébe a beégés nevű jelenségre a QLED panel, így a TCL C735 tv is immúnis. A beégés akkor jelentkezhet, ha igen sokáig ugyanaz a képi tartalom (például játékoknál egy autó műszerfala vagy a térkép az egyik sarokban) jelenik meg a kijelzőn, és annak lenyomata ott maradhat ideiglenesen vagy rosszabb esetbe örökre, ami értelemszerűen nagyon zavaró lehet. Azt fontos megjegyezni, hogy a mai modern OLED tévéket felkészítették erre, de elméletben azoknál felléphet ez az anomália, pláne, ha a felhasználó ostoba módon kikapcsolja a védelmi rendszereket manuálisan. A QLED-eknél azonban ettől nem kell tartani, e készülékeknél elvi szinten sincs esély a beégésre.

A kép minősége rendben van!

A nálunk járt változatba 55 hüvelykes, tehát 139 centiméteres képátlójú, 4K (3840×2160 képpont) panelt építettek. Ennek köszönhetően a részletességre nem lehet panasz, legalábbis akkor, ha a forrásanyag normális minőségű, és 4K-s. A gyártó azt ígéri, hogy az úgynevezett felskálázás révén az alacsonyabb felbontású, Full HD vagy HD anyagok is 4K-szintre javíthatóak, azonban ez a valóságban nincs így. Azonban ez nem okozott nagy lelki törést, mert még egy olyan tévével sem találkoztam, ahol ez az ígéretesen hangzó szolgáltatás valóban működött volna.

A TCL C735 legnagyobb specialitása, hogy a kijelzője 144 Hz-es, azaz másodpercenként 144 képkocka megjelenítését szavatolja

Ez pedig lényegesen több, mint amit a 120 vagy pláne a 60 Hz-es készülékek tudnak. Ennek csak a játékoknál van jelentősége, ott viszont nagy fontossággal bírhat, hiszen így egyrészt folyamatosabbnak érzékeli az agy a látott képet, valamint a képi információk is gyorsabban juthatnak el a felhasználóhoz. Tehát például egy multiplayer játék esetében konkrétan hamarabb láthatja meg a felbukkanó ellenfelet, mint az őt, ez pedig döntő lehet egy-egy összecsapás során.

Ezt a modellt játékra találták ki.

A C735-ben bevetetett, egyébként saját fejlesztésű, QLED panel válaszideje és úgynevezett bemeneti késleltetése (más néven input lag) extrémen alacsony, aminek a filmeknél, videóknál, sportközvetítéseknél nem bír fontossággal, de a játékoknál igen, hiszen így gyorsabban reagál a tv a kiadott parancsokra.

Akár a falra is felakasztható. Kép: TCL

A HDR támogatású készülék maximális fényereje a méréseim szerint 575 nit körül alakul. Ez elég, hogy érzékelhető legyen a megnövelt dinamikatartomány, de tény, hogy maga az effektus annyira nem látványos, mint azon tévék esetében, amelyek e versenyszámban jobban teljesítenek. De az is tény, hogy a működés során anomáliák, zavaró képhibák nem jelentkeztek. Tehát durva zajosodástól, szellemképesedéstől, vagy szaggatástól nem kell tartani.

Satnya hangzás

A készülékbe mindössze két darab, egyenként 10 wattos, rejtett hangszóró került. Szóval nincsenek extra hangsugárzók, és az integrált mélynyomót is kispórolták.

Egy ilyen rendszertől pedig lehet csodákat várni, csak éppen felesleges.

A Onkyo által fejlesztett hangrendszer nem az igazi

A basszusok fájóan hiányoznak, a végeredmény emiatt kicsit steril, élettelen. Volt már dolgom olyan TCL televízióval, amibe például hangprojektort építettek, az ennél sokkal-sokkal jobb hangminőséget produkált. Szóval itt nem a tudás, hanem inkább a szándék hiányzott, aminek hátterében nyilván költséghatékonysági okok állnak.

Google alapokon

Mint a gyártó minden más, Európában forgalomba kerülő televíziója, a TCL C735 is a Google által fejlesztett okostévé rendszert, egészen pontosan a Google TV-t használja. Ennek egyik nagy erőssége papíron, hogy rengeteg szuper grafikájú játék elérését teszi lehetővé úgy, hogy ehhez nincs szükség külön PC-re vagy konzolra.

A termék a Google okostévé rendszerét használja.

Ez így is van, azonban a tv hardvere annyira gyenge, hogy erről le kell mondani, mert a komplexebb 3D alkalmazásokból csak képregényt látunk, olyan lassú a tempó. Természetesen a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime Video, és az ezekhez hasonló online streaming alkalmazások nem hiányoznak, de ez ma már alapelvárás.

Megéri a TCL C735?

Az 55 hüvelykes modell 220-250 000 forintos áron érhető el hazánkban, aminél vannak lényegesen olcsóbb és lényegesen drágább 4K tévék is ilyen méretben. A dolgokat mérlegre téve azt lehet mondani, hogy annak, aki alapvetően játékra keres egy televíziót, tehát, hogy például rákösse az új generációs Xbox vagy PlayStation gépét, esetleg PC-jét, annál beválhat.

Amire kitalálták, arra gond nélkül alkalmas.

A gamer funkciói, tulajdonságai ugyanis a riválisok többsége elé helyezi. Azonban az is tény, hogy vannak olyan televíziók is, amiknek szebbek a színei, magasabb a kontrasztja, és amelyek látványosabb HDR megjelenítést produkálnak, így filmezésre vagy meccsnézésre jobbak. TCL C735 tévét túlárazottnak nem nevezném, és amiért létrehozták, azaz, hogy a játékosok elvárásait kielégítse, és ne is legyen méregdrága, arra abszolút alkalmas.

The post Mitől lesz gamer egy tv? Megéri az árát a játékoknak tenyésztett TCL C735? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés