:

Súlyos betegségektől védhet meg ez az apró szenzor

Súlyos betegségektől védhet meg ez az apró szenzor

Egyre nagyobb szerepet kap a modern orvoslásban a robotika, amely nemcsak a műtétek eredményességén javít, de akár segíthet is elkerülni az operációt. A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei most egy olyan lenyelhető kapszulát készítettek, amely segíthet abban, hogy elkerüljük az invazív beavatkozásokat – írja a TechCrunch.

A mérnökök egy kapszula méretű egységbe tömörítették a szükséges érzékelőket, így azt ugyanolyan könnyen le tudjuk nyelni, mint bármelyik gyógyszert. A készülék a testen kívüli tekercs keltette elektromágneses mező segítségével működik és halad át az emésztőrendszeren, teszi hozzá a hvg.

A hozzá társított rendszer az elektromágneses mező erőssége alapján meg tudja mondani 10 milliméteres pontossággal, hogy hol van a készülék.

A kinyert adatok segítségével olyan betegségek jeleire lehet idő előtt rátalálni, mint a székrekedés, a reflux, vagy a gastroparesis, tehát a gyomorhűdés.

A szakemberek szerint a rendszer előnye, hogy mérete miatt odahaza is könnyen alkalmazható lesz. A rendszert jelenleg az embernél jóval nagyobb állatokon tesztelik, viszont amennyiben beválik, nemsokára megkezdődhet az embereken történő tesztelés is.

The post Súlyos betegségektől védhet meg ez az apró szenzor first appeared on 24.hu.