:

Titokzatos alakzatokat észleltek a Szaturnusznál

Titokzatos alakzatokat észleltek a Szaturnusznál

Különös jelenséget észlelt a Hubble űrtávcső a Szaturnusznál – írja a CNN. A küllőknek nevezett sötétebb alakzatok látszólag a gázóriás gyűrűin mozognak, a szakértők egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni a folyamatot.

A küllők felbukkanása azt mutatja, hogy új évszak kezdődik a Szaturnuszon, és közeledik a következő, 2025. május 6-i őszi nap-éj egyenlőség az északi féltekén.

Utoljára 15 éve zajlott hasonló esemény.

A küllőket egy ideje ismerik a csillagászok, az alakzatokat először a Voyager-missziók révén, az 1980-as években dokumentálták, de a Cassini űrszonda is megfigyelte őket.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi alakítja ki a formációkat, de remélhetőleg az elkövetkező években megoldják a rejtélyt. A Hubble folytatja megfigyelésüket, a küllők a 2025-ös nap-éj egyenlőségig egyre látványosabbá válnak majd.

It’s spokes season!

On Saturn, mysterious “spokes” appear on its rings near the planet’s seasonal equinoxes.

Scientists suspect they are caused by Saturn’s magnetic field interacting with solar wind from the Sun, but this hypothesis is unconfirmed: https://t.co/RMzGTJPg3d pic.twitter.com/MzvCOI0P0J

— Hubble (@NASAHubble) February 9, 2023

A NASA szerint a jelenség hátterében valószínűleg a bolygó mágneses mezejének változásai állnak. A mágneses terek a napszéllel interakcióba lépve töltött környezetet alakítanak ki, a Földön ez idézi elő a sarki fényeket.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a töltés miatt a Szaturnuszon egyes részecskék kiemelkednek a környező anyagból, ez okozza a küllőket. Amy Simon, a NASA munkatársa szerint noha az alakzatokról rengeteg adat érhető el, a földi hurrikánszezon első viharához hasonlóan nem lehet előre jelezni feltűnésüket. A kutató hozzátette, elképzelhető, hogy más bolygók gyűrűrendszerénél is létezik hasonló folyamat.

The post Titokzatos alakzatokat észleltek a Szaturnusznál first appeared on 24.hu.