:

Völner-Schadl-ügy: a történetben meghúzódó Rogán-szál

Völner-Schadl-ügy: a történetben meghúzódó Rogán-szál

A végrehajtói kar elnökének bejárása volt a Karmelitába is, segített vizsgázni Rogán Antal kabinetfönökének, aki a nemzeti Vodafone csúcsvezetéséig katapultált. Ma kezdődik az elmúlt évek legdurvább korrupciós ügyének tárgyalása.

A vád szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke (hivatalosan még mindig betölti a posztot), Schadl György kiterjedt korrupciós hálózatot épített ki a végrehajtók között, a végrehajtói pályázatokat pedig a Völner Pál egykori államtitkárnak juttatott kenőpénzzel befolyásolta.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan kerültek nyilvánosságra a lehallgatott telefonbeszélgetések, a nyomozati anyag részletei, amiből kiderül:

Schadl keze sok helyre elért, Völner még oltásokat is tőle szerzett be, amikor szüksége volt rá;a végrehajtói kar elnöke befolyásos ember volt, a Karmelita kolostorba, a Miniszterelnökségre is bejárása volt;számos alkalommal trágár módon jellemzett bírókat, különböző állami vezetőket, többször beszélt gyanús ügyekről is és arról, hogy az azokat feltáró cikkekben a valóság szerepel;rengeteg vagyontárgyat, ékszert, ingatlant, készpénzt halmozott fel, ezeket családtagjaival akarta eltüntetni miután letartóztatták;bő egy éve ül előzetesben, a feleségével (aki szintén végrehajtó és eljárás van ellene is) folytatott és lehallgatott telefonbeszélgetésekből az derül ki, hogy Schadl eleinte nem nagyon hitte, hogy sokáig bent marad;annyira magabiztosan intézték a korrupciós ügyeiket a nyomozati anyagok szerint, mintha azt hitték volna, érintetlenek.

A friss Rogán-szál

A 24.hu azt írja, hogy a Schadl György sofőrjeként és személyi asszisztenseként tevékenykedő férfi feljegyzései alapján rengeteg készpénzt szállított, egy naplóbejegyzése pedig arról árulkodik, hogy egy ízben Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének vitt el egy autót. A történtekről Nagy és a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda is hallgat. 

A Schadlt-Völner ügy nyomozati anyagának egy részlete. Forrás: 24.hu

Nagy Ádám bizalmi kapcsolatban van a propaganda miniszterrel, kabinetfőnökeként gyakorlatilag a legbefolyásosabb miniszter jobbkeze. Korábban a 444 tárta fel, hogy Nagynak volt olyan egyetemi vizsgája, ahol meg sem jelent, Schadl járt el annak érdekében, hogy Nagy ne bukjon meg.

Az ügy tárgyalása ma kezdődött.

A nyomozati anyag 1700 oldal, és számos eleme kiszivárgott már a sajtóba. A vádirat ugyanakkor csupán 72 oldal. A Nagy Ádámmal kapcsolatos ügyek például teljesen hiányoznak abból.

Az ügyészség Schadlra tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Borítókép: A Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterme.

The post Völner-Schadl-ügy: a történetben meghúzódó Rogán-szál appeared first on Forbes.hu.