:

Beütött a válság: hatalmasat zuhant a globális mobilpiac

Beütött a válság: hatalmasat zuhant a globális mobilpiac

Rekordmértékben esett vissza az új okostelefonok eladása a múlt év végén. Az IDC amerikai elemzőcég nemrég kiadott jelentése szerint világszerte 18,3 százalékkal csökkent az új okostelefonok eladott darabszáma 2022 utolsó negyedévében.

Ez a valaha mért legnagyobb negyedéves csökkenés.

Külön érdekesség, hogy még sosem volt példa arra, hogy a karácsonyi szezon gyengébb számokat produkáljon mint az előző negyedév. Az ünnepi szezon kedvezőtlen eredményei ahhoz is hozzájárultak, hogy 2022 teljes egészét nézve több mint 11,3 százalékkal 1,21 milliárdra csökkent az értékesített új okostelefonok darabszáma, ami 2013 óta a legalacsonyabb érték.

Ugyanakkor az elemzés szerint rendkívüli módon megélénkült a használt, illetve felújított okostelefonok piaca. 2022-ben több mint 282,6 millió second hand telefont értékesítettek, ami 11,5 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Így tehát már közel negyedannyi használt, vagy felújított készülék fogyott világszerte, mint új készülék. Az elemzők szerint azonban 2026-ig minden évben 10 százalék feletti lesz ez a növekedés.

A tendencia egyébként Magyarországon is megfigyelhető: az ügyfelek többsége inkább az iPhone 13 variánsok valamelyikét választotta a Rejoy kínálatában, ugyanis ezek jobb ár-érték arányt kínálnak, mint az iPhone 14-es széria tagjai. A piactér legnépszerűbb termékei egyébként az iPhone SE (2020) és az iPhone 11, amelyek már 3-4 éves mobilok.

The post Beütött a válság: hatalmasat zuhant a globális mobilpiac first appeared on 24.hu.