:

Korszakos eredmények a felvásárlás előtti Alteónál, jól megy a magyar tőzsdén az energiacégeknek

Korszakos eredmények a felvásárlás előtti Alteónál, jól megy a magyar tőzsdén az energiacégeknek

Sem a magas árakban és a korábban nem tapasztalt piaci volatilitásban testet öltő, a háborús helyzettel is összefüggő energiapiaci sokkok, sem pedig az energiaszabályozási tevékenységre az év második felében kivetett különadó nem vetette vissza az Alteo növekedésének lendületét – közölte a társaság a Forbes.hu-val.

A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti konszolidált eredmény (EBITDA) 2022 végén jelentős mértékben volt magasabb, mint az év elején prezentált medián tartomány felső sávja, főként a Szabályozási Központ kimagasló eredményességének, a kiskereskedelmi szegmens rekorderedményének, valamint a megújuló erőművek stabil, jó teljesítményének köszönhetően.

Rekordév

A 2022-es év energiapiaci nehézségeit és kihívásait az előnyére tudta fordítani az Alteo a fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának köszönhetően. A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájába tartozó társaság

20 milliárd forintot meghaladó konszolidált EBITDA-t ért el az év egészében. Ez 57 százalékkal haladja meg a megelőző évi értéket, és jóval magasabb a 2022 elején prezentált medián EBITDA tartomány felső sávjánál is.

Az Alteo történetében korszakosnak számít a 12,9 milliárd forintos konszolidált nettó eredmény is, amely a bázisidőszakhoz képest 120 százalékos bővülésnek felel meg.

A nagyszerű teljesítmény elsősorban a hő- és villamosenergiatermelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményességére vezethető vissza, de rekorderedménnyel vette ki belőle részét a kiskereskedelmi szegmens, ahogyan a megújuló erőművek stabil, jó teljesítménye is kellett hozzá. Ezeket az sem tudta mérsékelni, hogy tavaly még éreztette a hatását az a kismértékű lassulás, amelyet a pandémia okozott a nemrég elindított hulladékgazdálkodási, valamint e-mobilitási üzletágaknál. Az energiaszabályozási tevékenységre

az év második felében kivetett különadó a konszolidált EBITDA-t 2 milliárd forint körüli összeggel csökkentette.

Olcsó orosz olaj – különadók: 1–0. Brutális számokat közölt a Mol

ESG tanúsítványt is szereztek

„Az elmúlt évet a kínálkozó lehetőségek aktív kihasználásával az eredményességünk növelésére is fel tudtuk használni” – rögzítette ifj. Chikán Attila, a vállalat vezérigazgatója, aki az Alteo felépítését, diverzifikált portfólióját, piaci méretét, gyors reagáló képességét és kiemelkedő szakembergárdáját tartja a siker legfőbb letéteményeseinek. Hozzátette: „az elmúlt időszak kiemelkedő eredménynövekedése megerősíti a 2019 végén prezentált, majd 2022 elején frissített, az üzleti szempontok mellett a környezeti és társadalmi fenntarthatóságnak is kiemelt szerepet szánó stratégiánk és annak végrehajtásának a sikerességét.”

Ezen szempontok tudatos felerősítése is hozzájárult ahhoz, hogy az Alteo tavaly – a hazai villamosenergia-szektorban elsőként – független, nemzetközi ESG tanúsítványt szerzett, ráadásul az értékelésben az iparági átlagnál kedvezőbb eredményt ért el.

Felvásárlások

A stratégiában meghirdetett aktív befektetési tevékenység keretében az Alteo folyamatosan dolgozik Szabályozási Központjának további fejlesztésén, ami magában foglalja az informatikai képességek javítására tett lépéseket, illetőleg az energiatárolási és energiatermelési kapacitások kiszélesítését is.

Ezen kívül 2022 nyarán zárult a még engedélyezés alatt álló, 20 MW névleges teljesítményű naperőműprojektet tulajdonló Edelyn Solar Kft. 100 százalékának a felvásárlása. Az érvényes hálózatcsatlakozási engedéllyel már rendelkező projekt megkezdéséhez szükséges valamennyi engedély megszerzése 2023 első felében valószínűsíthető. 2022 őszén zárult továbbá a szervetlen hulladékok kezelésével és újrahasznosításával foglalkozó Fe-Group Invest Zrt. 75,1 százalékos részvényhányadának megvásárlására irányuló tranzakció is.

Kihívások az Alteo előtt

A kihívásokat illetően ifj. Chikán Attila az elmúlt év második felében már tapasztalt és a társaság által a befektetőkkel már ismertetett jelenségekre, a sokszorosára emelkedett energiaárakra, azok szignifikánsan megugró volatilitására, és az ezekkel járó, a korábbiakhoz képest óriási letét- és bankgaranciaigényekről is említést tett. Újra felhívta a figyelmet arra, hogy a sokkal rövidebb szállítói fizetési határidőkben, valamint a magasabb árbevételből fakadó nagyobb vevőállományban megtestesülő kedvezőtlenebb üzleti feltételek miatt rendkívüli mértékben megugrott a vállalat működőtőke finanszírozási igénye.

Az aktív befektetési tevékenységgel együtt ez azzal jár, hogy az Alteo vezetése – noha jelen helyzetben nem látja szükségét addicionális kötvény- vagy részvénykibocsátásnak – folyamatosan vizsgálja és tartja napirenden a forrásbevonás eltérő lehetőségeit. A vezérigazgató a kockázatok közé sorolta azt is, hogy az aktuális gazdasági, azon belül pedig az energetikai helyzet az állami szabályozást is aktivizálhatja, emlékeztetve a tavaly bevezetett különadóra.

Lenne még itt valami: egy felvásárlás

Ifj. Chikán Attila szerint a társaság megfogalmazott stratégiai célkitűzéseit nem szükséges módosítani amiatt, hogy a közel múltban a Mol Res Investments Zrt. mint kijelölt ajánlattevő (a konzorciumban a Mol mellett Tiborcz és Jellinek érdekeltségek vannak még) kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo törzsrészvényeire, amelynek keretében egyébként a részvényesek március 13-ig tudnak élni az ajánlat elfogadási lehetőséggel. Az ajánlatra az MNB már rábólintott, de az igazgatóság kevesli az ajánlott árat, ezért nem támogatja annak elfogadását.

Ma jelentett a Mol is, úgy tűnik, a pesti tőzsdén rekordokat halmoznak az energetikai cégek.

Borítókép: id. Chikán Attila és ifj. Chikán Attila (Alteo) Galambos Márton főszerkesztővel beszélget a 2022. márciusi Forbes Kilövésen. Fotó: Fekete Csaba

The post Korszakos eredmények a felvásárlás előtti Alteónál, jól megy a magyar tőzsdén az energiacégeknek appeared first on Forbes.hu.