:

Úgy néz ki, hogy határidőig nem fognak megérkezni az EU-s pénzek

Ugyan tavaly év végén megszületett a megegyezés a magyar kormány és az EU között, nagyon úgy néz ki, hogy a gyakorlatban is működő reformokat akar látni Brüsszel az utalásokért cserébe.

A Portfolio arról ír, könnyen lehet, hogy tovább tolódik, mikor kaphat Magyarország EU-s pénzeket a visszatartott forrásokból. Az Európai Tanács és a Bizottság is elégedetlen a magyar lépésekkel.

A korrupciós ügyek kezelése tekintetében ugyan sikerült megegyezni, de az igazságügyi reform és a felsőoktatást érintő kérdésekben továbbra sincs kompromisszum. Az igazságügyi reform társadalmi egyeztetése február elején zárult, de nem tudni arról, hogy a kormány tervez-e a kapott visszajelzések alapján változtatni.

Márpedig a Bizottság márciusban jelentést készít arról, hogy haladnak a magyar ügyek az ún. jogállamisági eljárásban. A Portolio szerint szinte biztos, hogy itt annak meghosszabbítására fognak majd javaslatot tenni, a Tanácsban is ez lesz a mérvadó, ami alapján majd szavaznak.

Szigorú kontroll alatt a magyar EU-pénzek

A lényeg: Magyarország nem halad jól az. ún. szupermérföldkövek teljesítésében (Brüsszel ezekhez köti a források lehívását), másrészt nem elégszik meg csupán paragrafusokkal. Látni akarják, hogy a vállalt reformok hogyan működnek.

Az igazágügyi reformlépésekről szóló törvényeket március végéig kell elfogadni, ez akár össze is jöhet. Az Európai Bizottságnak azonban ezt is ki kell értékelnie, ami több hónapot is igénybe vehet. Ha minden rendben, akkor is leghamarabb nyárra, de már mindenképp az év második felére tolódhatnak az első kifizetések. Az egyre óvatosabb kormányzati közlések alapján a Karmelitában is ezzel számolnak. Ebben az esetben is csak a források egy része szabadulhat fel, amiből világosan látszik, hogy az EU szigorú kontroll alatt fogja tartani a magyar pénzek kezelését.

The post Úgy néz ki, hogy határidőig nem fognak megérkezni az EU-s pénzek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés