:

Rendkívül pusztító fegyvert tesztelt a kínai katonaság

Rendkívül pusztító fegyvert tesztelt a kínai katonaság

Komoly előrelépést érhetett el Kína a szilárd üzemanyaghajtású repüléshez használt hajtóművek hatékonyságának javításában – írja az Interesting Engineering egy, a napokban napvilágot látott jelentésre hivatkozva. A fejlesztés kiterjesztheti az ázsiai nagyhatalom hiperszonikus rakétáinak működési hatótávolságát, megduplázva azok harci erejét.

A Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem által készített jelentés szerint a technológia hangsebesség alá lassítja a beérkező friss levegőt, mielőtt az az égéstérbe kerülne, így az üzemanyag sokkal alaposabb égést produkál. A tesztelés alatt álló hajtómű egyik elsődleges üzemanyag-összetevője a bórpor, amely oxigénnel érintkezve sokkal nagyobb égést jelent.

A hajtómű prototípusát egy szimuláció során tették próbára, mely során 25 kilométeres magasságban, Mach 6 sebességgel (a hangsebesség hatszorosával) száguldott. A hajtómű a próba során 79 százalékos üzemanyag-hatékonyságot ért el, ami közel kétszerese a hagyományos scramjet hajtóművek azonos körülmények között mért rekordjának.

Bár a prototípus egység jelentős áttörésnek tűnhet, vannak bizonyos mérnöki problémák amelyek korlátozhatják a hajtómű újrafelhasználhatóságát.

A kutatók azonban úgy vélik, a tesztek során összegyűjtött információk segíteni fogják a hajtómű fejlesztését. Kína egyébként számos hiperszonikus meghajtási rendszer fejlesztését támogatja, ezek közül az egyik tízezerszer nagyobb energia előállítását ígéri, mint a hagyományos égés során. A technológiát a hadsereg mellett a közlekedésben is bevethetik a közeljövőben.

The post Rendkívül pusztító fegyvert tesztelt a kínai katonaság first appeared on 24.hu.