:

Nem bírnak leállni: újabb, 90 százalékos különadó jön, senkinek nem szóltak előre

Rendeletben módosította a bányajáradék fizetési szabályait a kormány, hogy különadóval terhelje a kerámia építőanyagok külföldi gyártóit.

A Telex azt írja, hogy a kerámia építőanyagok 2020. januári árához mérten fix szorzókkal meghatározott ár fölött

90 százalékos bányajáradékot kell fizetni a gyártóknak.

Az intézkedés elsősorban a téglásokat és a cserepeseket sújtja, azokon belül is az olyan külföldi gyártókat, mint a Wienerberger, a Leier, a Lasselsberger (Zalakerámia) és a Creaton.

A cementgyártók esetében már lépett hasonlót a kormány, ott emelkedő árakhoz és hiányhoz vezetett a piaci folyamatokba való beavatkozás.

Az ilyen lépéseknek eddig sosem lett jó vége

A kormány nem egyeztetett a szektor szereplőivel a lépés előtt. Noha épp azt vállalta az Európai Bizottság irányába, hogy visszavesz az önkényes, egyeztetés nélküli jogszabályalkotásból. Az sem idegen a kormánytól, hogy úgy avatkozzon be a piaci folyamatokba, hogy a külföldi szereplőket büntetve a hazai cégeket hozza helyzetbe. Az utalványszolgáltatók piacáról kiebrudalt francia cégek jogi fórumon vettek elégtételt, egyrészt a piaci szabályozást meg kellett vátloztatni, másrészt a magyar állam végül több mint 33 millió eurós kártérítést fizetett a Sodexónak.

Az eddig bevezetett árszabályozások inkább áremelkedéshez vezettek – vagy mint a benzin esetében is láttuk, hiányhoz.

The post Nem bírnak leállni: újabb, 90 százalékos különadó jön, senkinek nem szóltak előre appeared first on Forbes.hu.