:

Pegasus elleni védelmet nyújtanak hamarosan a Samsung mobilok

Pegasus elleni védelmet nyújtanak hamarosan a Samsung mobilok

Új biztonsági rendszert mutatott be a Samsung Message Guard néven, ami a gyártó ígérete szerint megvédi majd a felhasználókat a kattintás nélküli kémprogramoktól és egyéb rosszindulatú szoftverektől – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Az úgynevezett zero click támadások lényege, hogy egy olyan üzenetet vagy fájlt küldenek a célpontnak, amely rosszindulatú kódot tartalmaz, ezáltal pedig sebezhetőséget idéz elő az eszközön. Ez a támadó számára anélkül biztosít hozzáférést a készülék adataihoz, hogy az áldozat egyáltalán megnyitná az üzenetet.

A leginkább kurrens példa az ilyen szoftverekre az NSO Group Pegasus elnevezésű kémprogramja, amelyet magyar üzletemberek és újságírók mobiljára telepítettek, lehallgatás céljából.

A dél-koreai óriásvállalat szerint a Message Guard azáltal nyújt megelőző védelmet a felhasználóknak, hogy a beérkező PNG, JPG/JPEG, GIF, ICO, WEBP, BMP és WBMP formátumú képfájloknak csak ideiglenes tárhelyet szolgáltat. A rendszer ez alatt ellenőrzi a fájlokat, és megállapítja, hogy rejtenek-e valamiféle rosszindulatú kódot, teszi hozzá a Bleeping Computer.

Ha a rendszer problémát detektál, karanténba helyezi az érintett üzenetet, vagy fájlot és megakadályozza, hogy hozzáférjen a mögöttes operációs rendszerhez. Az új funkció a Samsung Messages és a Google Messages szolgáltatásoknál lesz elérhető. Egyelőre csak a Samsung Galaxy S23 modellek kapták meg ezt a védelmet, ám a tervek szerint az év végéig más, UI 5.1 vagy annál frissebb verziószámú Galaxy mobilra is elérhető lesz.

The post Pegasus elleni védelmet nyújtanak hamarosan a Samsung mobilok first appeared on 24.hu.