:

Irreális, túlárazott, szakmaiatlan – így jellemezték az orvosok kormány lélegeztetőgép-bizniszét

Darabonként tizennégyszeres áron jutott lélegeztetőgépekhez Magyarország a koronavírus-járvány idején a németországi beszerzésekhez viszonyítva. A tizenhatezer gépre pedig legfeljebb ezerhatszáz olyan szakdolgozó jutott, aki tudja kezelni azokat.

Nem volt annyi intenzíves orvos és szakápoló, amennyi működtetni tudta volna a lélegeztetőgépeket, ennek ellenére vett tizenhatezer darabot a kormány – tudta meg a Szabad Európa. A lapnak nyilatkozó orvosok egybehangzóan mondták: nem a gép, hanem az ember volt a szűk keresztmetszet a járványidőszakban.

A nyugat-európai gyakorlat szerint egy beteghez egy ápoló tartozik. Ha egy nővér több beteggel foglalkozik, akkor nagyobb eséllyel viszi át más betegre a fertőzést, hiszen kevesebb ideje marad betartani a higiéniai előírásokat. Nemzetközi felmérések szerint ha egy harmadik beteget is el kell látnia, hét-tíz százalékkal nő annak az esélye, hogy a betegek valamelyike meghal. Egy további páciens esetén pedig mind a négy beteg halálozási esélyei 14-20 százalékkal nőnek.

Több ebből Védtelenebb lett Európa a háborús eszkalációval szemben Az iskolák összevonásának lenne értelme, a tankerületeknek most semmi értelme – interjú

Magyarországon azonban lehetetlen volt tartani ezt a gyakorlatot. A lap által megszerzett adatok szerint mindössze 1602 intenzíves szakdolgozó volt 2020-ban. Jelentős részük a magánellátásan dolgozik, a nyilvántartásban szereplő működési engedélyt pedig csak ötévente kell megújítani. Előfordulhat tehát, hogy időközben kivándorló, pályaelhagyó, nyugdíjba vonuló és elhunyt orvosok is szerepelhetnek ebben a nyilvántartásban. Szintén nem választották külön azt, aki gyesen, szabadságon, vagy táppénzen volt. Azóta pedig tovább csökkent a szakdolgozói létszám, tehát rosszabb a helyzet, mint 2020-ban. Sok nővér 50 év feletti, nyugdíjazás előtt áll, a negyven év alatti egészségügyi szakdolgozók száma elenyésző. Új intenzív terápiás szakápoló utoljára 2012-ben került be a magyar egészségügybe, tehát kijelenthető:

elfogyott az utánpótlás.

Ráfizetéses volt a gigaüzlet

A regisztrált, intenzív ellátásra képes szakdologók nagy része műtőben dolgozik altatóorvosként – mondta Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. A járvány elején még Merkely Béla szerint is csak ezer lélegeztetőgépre került beteget tudnak ellátni a magyarországi kórházak, a harmadik hullám azonban rögtönzést igényelt az orvosoktól. 2021 márciusában átlépte az ezret a lélegeztetőgépen lévő betegek száma, két héten belül pedig az ezerötszázat is.

A Szabad Európának beszélő orvosok irreálisnak nevezték a kormány háromszázmilliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzését, szerintük a döntésnek nem volt szakmai alapja. Ugyanis nem amiatt haltak meg lakosságarányosan az európai átlagnál többen Magyarországon, mert nem volt elég gép, hanem azért, mert nem volt elég megfelelően képzett szakember.

Ráadásul nem is jártunk jól az üzlettel: darabonként 653 euróért vette a magyar kormány a lélegeztetőgépeket, ami az uniós átlag nyolcszorosa, a németországi lélegeztetőgépek beszerzési árának pedig a 14-szerese.

The post Irreális, túlárazott, szakmaiatlan – így jellemezték az orvosok kormány lélegeztetőgép-bizniszét appeared first on Forbes.hu.