:
Breaking News

Tojásfehérjéből készült sajt mutatkozik be a MentesFeszten

Tojásfehérjéből készült sajt mutatkozik be a MentesFeszten

Február utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő MentesFeszten, ahol a glutén-, laktóz és cukormentes, egészségtudatos termékek mind-mind bemutatkoznak, külön hangsúlyt kapnak az idei évben a szeletelhető tejmentes sajt-helyettesítők.

Ezek általában növényi alapúak, nagyrészt rizsből, szójából, kókuszból, esetleg más növényi alapanyagokból készülnek. Éppen ezért jelentős a szénhidrát tartalmuk. Azonban van egy magyar tojásfehérje alapú, fehérjedús tejtermék-helyettesítő termékcsalád, a ToTu, amely legújabb tagjával a MentesFeszt sajt-alternatíva versenyén mutatkozik be a nagyközönség előtt.

– A ToTu termékcsalád rendelkezik már túró-, sajtkrém-, tejföl-, tej-, gyümölcsjoghurt-, kávéital-alternatívákkal is, azonban tojásfehérje alapú, szeletelhető állományú sajt-analógokat eddig a fogyasztók nem találhattak a boltok polcain. Így – a fogyasztói igényekre reagálva – már régóta dédelgetett álmunk volt a szeletelhető tojásfehérje-alapú lágy és félkemény sajtok fejlesztése, amelyek közül a terveink szerint néhányat, de legalább egyet bemutatunk február 25-én és 26-án az ELTE Lágymányosi Campusán – mondta Dr. Németh Csaba, aki a termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

– A tojásfehérjéből készült sajthelyettesítők fejlesztése tudományos szempontból is rendkívül izgalmas kihívások elé állít minket – kezdte mesélni a fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatait Vargáné dr. Tóth Adrienn, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kutatója, majd így folytatta:

– Gondoljunk csak abba bele, hogy pont azon fehérjéket és cukrokat kell „lecserélnünk” a tejtermékhelyettesítők fejlesztése során, melyek a tejtermékek állományának és ízének kialakításában a döntő szereppel bírnak. A szeletelhető és félkemény sajtanalógok esetében például a tejben található kazein fehérje molekulák szerkezet-kialakító tulajdonságait kell első sorban „helyettesítenünk”. Ez hatalmas feladat, hiszen a ToTu sajtokban nem szeretnénk felesleges állománykialakító adalékanyagokat felhasználni, sokkal inkább szeretnénk a tojásfehérjében rejlő technológiai lehetőségeket minél szélesebb körben kiaknázni.

Az újonnan kifejlesztett, és hamarosan megkóstolható termékeket a 100%-ban magyar tulajdonú gyártó állandó kutatás-fejlesztési partnerével, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen fejlesztette, illetve folytatja fejlesztését jelenleg is.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

The post Tojásfehérjéből készült sajt mutatkozik be a MentesFeszten appeared first on BellaCafe.hu.