:

„Putyin legszorosabb EU-s szövetségese” megint vétóval fenyegetőzik

A Politico „Putyin legközelebbi uniós szövetségeseként” hivatkozik Magyarországra, és azt írják, hogy az újabb szankciós csomag elfogadása akadozik. Meglepetés nincs, Magyarországnak vannak fenntartásai.

A lap szerint Orbán Viktor kormányfő ismét azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza az uniós szankciók meghosszabbításáról szóló határozatot. Minden más tagállam egyetértésre jutott abban, hogy az eddigi félév helyett egy évre kellene hosszabbítani a szankciók időtartamát (automatikusan ennyi idővel hosszabbodna meg az érvényességük ellenkező döntés hiányában). Magyarország ellenkezik, a Politico szerint azért, mert így kisebb lesz a mozgástere. De a magyar miniszterelnök nem emiatt vétózna, hanem azért, mert a szankciós listáról szeretne újabb neveket levetetni.

A vétókkal Magyarország eddig nem sokat ért el.

Amikor az Ukrajnának szánt pénzügyi csomagot vétozta meg a kormány tavaly decemberben, akkor a másik 26 ország összeállt és megkerülte a folyton fenyegetőző magyar miniszterelnököt. Az energiaszektort érintő ügyekben ugyanakkor nemcsak Magyarország, hanem más, régiós tagállamok is kaptak felmentést, akik nem lebegtették, hogy vétóznának.

Az biztos, hogy Budapestnek talán a legszorosabb a viszonya Moszkvával, és Putyin rendszerével szemben az Orbán-kormány a legelnézőbb, de az EU-ban több tagállam is kritikus a szankciókkal, nekik pedig kapóra jön, hogy Magyarország „elviszi a balhét”.

Kedden lett volna döntés, a magyar fél miatt nem lett

Josep Borell az EU külügyi főképviselője már a hét elején arról beszélt, hogy még péntek előtt el akarják fogadni az újabb szankciós csomagot. Azt mondta, minden kormány elkötelezett, de jelezte, hogy „vannak felmerülő akadályok, amiket meg fognak oldani”. Az EU nagyon szeretne egységet mutatva a háború egyéves évfordulójára egy újabb szankciós csomaggal előállni. A 10. szankciós intézkedéscsomagra (itt írtunk róla) az Európai Bizottság tett javaslatot, az igazán fajsúlyos kérdések kimaradtak belőle, hogy átmenjen a Tanácson. Az Ukrajnának szánt katonai segítséget (tüzérségi lőszerek átadását) például külön kezeli az EU.

Az EU-s nagykövetek elvileg kedden hoztak volna döntést, a Politico szerint ez a magyarok miatt csúszott át csütörtökre. Vagyis holnap dőlhet el, hogy milyen formában fogadják majd el az újabb, Oroszország elleni szankciós csomagot. A magyar kormány a legutóbbi vétóval azt érte el, hogy az ex-KGB-s Kirill pátriárka lekerüljön az EU tiltólistájáról. Nem világos, hogy milyen nemzeti érdek társult ehhez.

The post „Putyin legszorosabb EU-s szövetségese” megint vétóval fenyegetőzik appeared first on Forbes.hu.