:
Breaking News

Rengeteg kamuíró könyve jelent meg az Amazonon

Rengeteg kamuíró könyve jelent meg az Amazonon

Átrendeződést indíthat el a könyvpiacon a ChatGPT, amely úgy tűnik, nemcsak a felhasználók, de az alkotók körében is hatalmas sikernek örvend. Február közepén már több mint 200 olyan kötet volt megtalálható az Amazon kínálatában, amit a fejlett nyelvi modell programmal készítettek. Mivel azonban nehéz beazonosítani, mely művet írta a program, így a valós szám akár jóval több is lehet – írja a Reuters.

A bárki számára elérhető program olyanok előtt is megnyitotta az utat a könyvírás felé, akinek alapból nincsenek meg az ehhez szükséges kompetenciái. Az olyan oldalakon, mint a Youtube, a TikTok vagy a Reddit, pedig több száz oktatóanyag található, amelyek bemutatják, hogyan kell a ChatGPT-vel könyvet íratni.

Az online megvásárolható művek között vannak ismeretterjesztő, és gyermekek számára készített könyvek is, de persze a chatbot által írt ChatGPT-felhasználási kézikönyv sem maradhatott ki a kínálatból.

Itt azonban felmerül az eredetiség kérdése is, lévén a programot korábban elkészített műveken edzették, a minőségről nem is beszélve. 

Az amerikai írók jogait képviselő Authors Guild csoport ügyvezető igazgatója, Mary Rasenberger szerint átláthatónak kell lennie mind a szerzők, mind a platformok részéről, hogyan készülnek ezek a könyvek. Ha ez nem valósul meg, rossz minőségű könyvek tömege áraszthatja el a piacot.

Mivel a mesterséges intelligencia által készített művészet még szabályozatlan terület, az Amazon egyelőre nem írja elő a szerzőknek, hogy kötelezően fel kell tüntetniük, ha mesterséges intelligencia használatával írták a könyvüket. Bár Lindsay Hamilton, a cég szóvivője szerint ellenőrzik a szellemi tulajdonjogok betartását, a valóság az, hogy az MI alkalmazásával nehezebben beazonosítható a visszaélés. Így minden bizonnyal olyan precedens értékű perekre lesz szükség, mint a képszolgáltató Getty Images és a népszerűképalkotó program mögött álló cég között.

Kapcsolódó Történelmi pert kaptak a nyakukba a képalkotó programok készítői A Getty Images beperelte az egyik legismertebb képalkotó program alkotóját.

The post Rengeteg kamuíró könyve jelent meg az Amazonon first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés