:
Breaking News

Hiába ömleszti a családtámogatásokat a kormány, csökken a magyar termékenységi ráta

Hiába ömleszti a családtámogatásokat a kormány, csökken a magyar termékenységi ráta

Az igazán nagy családtámogatási lépést nem merte meglépni a kormány: a háromgyerekes nőknek még mindig kell szja-t fizetniük. A többi családtámogatás pedig csak a vagyonosoknak segíthetett, némelyik még nekik sem.

Mélyponthoz közelített tavaly az élveszületések száma Magyarországon, a legutóbbi népszámálás óta pedig egy vármegyényivel, 334 ezer fővel csökkent az ország népessége. Eközben a kormány számolatlanul önti a pénzt a családalapítás ösztönzésére, Novák Katalin köztársasági elnök kerek perec kimondta: „ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyereket” – emlékeztet a Hvg.

Némelyik támogatással viszont még azok sem jártak jól, akik gyereket vállaltak. A csok-támogatások ugyanis felhajtották az ingatlanárakat,

sok helyen az igényelhető pénz beépült a lakásárakba.

Üzlet Vámosi Ágoston 3 perc olvasás
Gyors ütemben csökken a szülőképes korú nők száma
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Másképp számolja mostantól a KSH az inflációt, mutatjuk, mi változik

Az Eurostat adatai szerint a magyarországi ingatlanár-növekedés volt a második legnagyobb az EU-ban 2010 és 2022 között. Az uniós átlagnövekedés 49 százalékos, a magyarországi 174 százalékos volt. Az egyedülállók, a gyerektelenek és azok számára, akik más okból nem tudják teljesíteni a csok feltételeit, gyakorlatilag ellehetetlenítették a saját ingatlanhoz jutást.

A magas ingatlanárak mellett a hitel felvétele is problémássá vált a fiatal párok számára. A lakás árának 20 százaléka önerő kell, hogy legyen, és például egy 40-45 millió forintos fővárosi lakáshoz kevesen tudnak összespórolni 8-9 millió forintot pályakezdőként. A csok tehát annak a szűk körnek segítség, akik képesek eleve egy ekkora összeget megspórolni, vagy kifizetni a lakás fennmaradó vételárát a 10 milliós kormányzati segítségen túl.

A szakember is tudja, mennyit kérjen

Azok sincsenek jó helyzetben, akiknek felújítandó házuk, lakásuk van, vagy örököltek egy rossz állapotban lévő ingatlant. A lakásfelújítás költsége az elmúlt két évben összesen 42,3 százalékkal nőtt. Aki tehát 2022 végén egy hatmillió forintos felújítást bonyolított le, az az otthonfelújítási támogatással visszakapta az összeg felét, a maximálisan igényelhető hárommillió forintot. Ha viszont nem jogosult a támogatásra, akkor 1,8 millióval többet fizetett, mintha ugyanezt a felújítást 2020-ban lépte volna meg. Ez a támogatás is a módosabbaknak szól: a felújítást előbb ki kell fizetni, és csak később lehet visszaigényelni legfeljebb hárommillió forintot. Hasonlóan a vagyonosabbaknak szól a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, ott az önerőt szintén saját zsebből kell állni.

A családtámogatás a kormányzati kampányok hangzatos eleme, az igazán nagy lépést azonban nem merték meglépni. Továbbra is a levegőben lóg a három gyereket nevelő nők szja-mentessége, ami – bár Orbán Viktor a tavalyi amerikai CPAC-konferencián is emlegette – egyelőre túl nagy falatnak tűnik.

Érdekesség, hogy 2015 és 2022 között összesen 217 ezer csok-szerződést kötöttek, ebből 4500 esetben okozott gondot, hogy a várt gyerek nem született meg. A sokatmondó adatokra azonban 2025-ig várni kell, a három gyereket vállalóknak ugyanis tíz évük van teljesíteni a kvótát. A gazdasági problémák mellett az is akadályozhatja a program sikerességét, hogy a kormány nem számol a tönkrement házasságokkal. A csok sokakat nem működő együttélésre kényszeríthet anyagi okokból.

Eközben nem mondhatni, hogy a kedvezmény meghozta a kormány által várt sikert. A teljes termékenységi arányszám, vagy is az egy nőre jutó gyerekek száma a 2011-es mélypontról, 1,23-ról 1,59-re nőtt tíz év alatt, de tavaly 1,52-re esett vissza. Ez az adat is magasabb, mint 1996 és 2019 között bármikor, de a kormány tervétől, miszerint 2030-ig 2,1-re kell növelni az arányt, nagyon messze állnak a magyar családok.

The post Hiába ömleszti a családtámogatásokat a kormány, csökken a magyar termékenységi ráta appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés