:

Ezek az EU-tagállamok takarékoskodnak a legjobban a gázzal

Ezek az EU-tagállamok takarékoskodnak a legjobban a gázzal

Egyelőre az előzetes tervek szerinti ütemben képes csökkenteni a gázfogyasztását az Európai Unió. Akadnak azért pazarló tagállamok is, ám Magyarország ezúttal nem a fekete bárányok közé állt be.

Az Európai Unió (EU) gázfogyasztása 19,3 százalékkal csökkent 2022 augusztusa és idén január között a korábbi öt év átlagához képest – tette közzé az Eurostat, az EU statisztikai hivatala tegnap. A közösség a Repower EU programban keretében azt vállalta, hogy augusztus és március között 15 százalékkal fogja csökkenteni a gázfogyasztását az orosz energiahordozókról való leválás elősegítése érdekében. Januárig bezárólag tehát egyelőre jól áll ez a vállalás.

Magyarország még ennél is nagyobb mértékben, 21 százalékkal fogta vissza a gázfogyasztását.

Több ebből „Putyin legszorosabb EU-s szövetségese” megint vétóval fenyegetőzik Lakáshirdetés Budapesten: kilenc négyzetméter 34 millióért

Kik takarékoskodnak és kik pazarolnak?

Az uniós tagállamokon belül elég nagy szórás a takarékoskodás mértékét tekintve. Az északi országok kiugró mértékben fogták vissza gázfogyasztásukat:

Finnország 57,3 százalékkal,Litvánia 47,9 százalékkalSvédország pedig 40,2 százalékkal. Forrás: Eurostat

Akadtak ugyanakkor olyanok is, akik messze nem tudták még teljesíteni a kitűzött uniós célt.

Málta és Szlovákia gázfogyasztása még nőtt is az elmúlt fél évben a korábbi évek átlagához képest. A szlovák adat még módosulhat az Eurostat közlése szerint, Málta pedig kis méretéből adódóan valószínűleg nem képvisel jelentős súlyt.Írország gázfogyasztása gyakorlatilag stagnált (-0,3 százalék),Spanyolország (-13,7 százalék) és Szlovénia (-14,2 százalék) pedig látható mértékben takarékoskodott a gázzal, de még nem érte el az uniós 15 százalékos célt.

Az Eurostat arra is rámutott, hogy 2022 összes hónapjában kevesebb gázt használt fel az EU, mint a korábbi öt évben átlagosan. Idén januárban ráadásul úgy csökkent decemberhez képest a gázfogyasztás, hogy egy jellemzően hidegebb (és emiatt több fűtést igénylő) hónapról van szó.

Borítókép forrása: Mykola Makhlai // Unsplash

The post Ezek az EU-tagállamok takarékoskodnak a legjobban a gázzal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés