:

Átverésekhez használják a népszerű chatbotot

Átverésekhez használják a népszerű chatbotot

Átverésekhez használják hackerek a népszerű ChatGPT  nyelvi modellt – írja a Bleeping Computer. A Cyble kiberbiztonsági kutatói elemzésük során több mint 50 olyan alkalmazásra bukkantak, amely képesek rést találni a Windows és Android rendszereken, valamint adathalász oldalakra navigálni a felszolgálókat.

Az OpenAI chatbotja 2022 novemberében történt elindítása óta hatalmas népszerűségre tett szert, és idén januárra a modern történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazásává lépett elő, több mint 100 millió aktív felhasználóval.

Ez a hatalmas népszerűség és a gyors növekedés arra kényszerítette a gyártót, hogy korlátozza az eszköz használatát. Ezért elindítottak egy havi 20 dolláros (idehaza 9-10 ezer forintos) prémium változatot azoknak, akik a chatbotot korlátozások nélkül szeretnék használni.

Éppen itt találtak meg a piaci rést a hackerek, akik ingyenes, korlátlan hozzáférést ajánlanak a prémium, alapvetően fizetős változathoz.

Az ajánlatokban azonban hamisak, a cél az, hogy a felhasználókat rosszindulatú programok telepítésére vagy kényes adatok megadására kényszerítsék. Dominic Alvieri biztonsági kutató szerint az egyik eset során a Redline adattolvaj kártevővel fertőzték meg a ChatGPT Windows asztali kliens letöltésének álcája alatt. Az ehhez használt programot egy Facebook-oldal népszerűsítette, amely hivatalosnak tűnő logókat használt, hogy a felhasználókat a hamis oldalra irányítsa át.

Ehhez hasonló programokat a Google Play és más androidos alkalmazásboltokban is. 

A Cyble kibervédelmi kutatói szerint összesen több mint 50 olyan rosszindulatú alkalmazást fedeztek fel, amely a ChatGPT ikonját vagy ahhoz hasonló nevet használt. A cég jelezte, érdemes figyelni az ehhez hasonló visszaélésekre. A népszerű chatbot ugyanis kizárólag online alapú eszköz, amely csak a “chat.openai.com” címen érhető el. Az OpenAI jelenleg nem kínál mobil vagy asztali alkalmazásokat semmilyen operációs rendszerhez.

The post Átverésekhez használják a népszerű chatbotot first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés