:
Breaking News

Ártatlannak vallotta magát Völner, jöhet a büntetőeljárás

A legfőbb vádlottak meghallgatásával folytatódik a Völner-Schadl-ügy előkészítő üléssorozata a bíróságon.

Ártatlannak vallotta magát Völner Pál. A korrupcióval vádolt exállamtitkárt a Völner-Schadl-ügy négynapos előkészítő meghallgatásainak mai ülésén hallgatta meg a bíróság.

„Bűncselekményt nem követtem el, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan”

– vallotta Völner a Telex.hu tudósítása szerint. Azt mondta, hogy Schadl Györgytől sosem fogadott el pénzt, és jogtalan előnyt sem szerzett neki. A vád pedig valótlanul állítja, hogy az államtitkári pozícióját használta fel arra, hogy jogosulatlan segítséget nyújtson. Azt is hozzátette, hogy a nyomozati anyagból több olyan hanganyag kimaradt, ami az ő ártatlanságát bizonyítaná, és reméli, hogy a sajtóban eddig megjelent cikkek, amik ezen iratok alapján íródtak, nem befolyásolják majd a bíróságot a döntésben

Több ebből Ártatlannak vallotta magát Völner, jöhet a büntetőeljárás Kiszámíthatatlan napja van a forintnak – hol lehet a nyugvópont?

Völner nyilatkozata azt is jelenti, hogy nem fogadja el az ügyészség indítványát, hogy beismerés esetén 8 év börtönbüntetésre és 25 millió forintos pénzbüntetésre ítéljék. Völner ügyéből így büntetőeljárás lesz.

Ma hallgatják meg Schadlt is

A bíróság szintén ma fogja meghallgatni az ügy másik fő gyanúsítottját, Schadl Györgyöt. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét vezetőszáron hozták be a tárgyalóba a börtönből. Völner otthonából érkezett meghallgatásra, mert szabadlábon védekezhet.

Az ügynek összesen 21 gyanúsítottja van, kedden hét vádlottat hallgattak meg és Schadl sofőrje kivételével mindegyik bűnösnek vallotta magát.

A Völner-Schadl ügy

Az ügy lényege, hogy a magyar állam korábban kiszervezte a végrehajtás intézményét, ezt pályázat útján lehetett elnyerni adott körzetekre. A megfelelő szakvizsga után pályázhattak a jelöltek a rendre meghirdetett pozíciókra. A pályázatokról az Igazságügyi Minisztériumban (IM) döntöttek. A pályáztatási rendszer miatt végrehajtónak lenni különösen jól jövedelmező üzlet, hiszen aki elnyer egy-egy körzetet, az verseny nélkül dolgozhat évekig, a törvény önmagában komoly monopóliumot ad a végrehajtó irodáknak.

Csakhogy a pályázatokat nem mindig azok vitték, akik jól szerepeltek, hanem sokszor azok kerültek pozícióba, akik jó kapcsolatokkal rendelkezve el tudták azt érni. A kulcsfigurák Schadl György és Völner Pál voltak. Völner az IM-en belül intézte úgy, hogy a pályázatokon a “megfelelő jelöltek” legyenek a befutók, ezért pedig a vád szerint pénzt kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Schadl keze sok helyre elért, például a szakvizsgákat is el tudta intézni a pályázóknak, hogy formailag megfeleljenek a követelményeknek. Az elnyert végrehajtói mandátumokért cserébe Schadl pénzt kért azoktól, akik a segítségével jutottak a jól jövedelmező üzlethez.

A végrehajtói pályázatok a feltalálóként is sikeres Rogán Antal kancelláriaminiszter hatóságához, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához kerültek a botrány kirobbanása után.

The post Ártatlannak vallotta magát Völner, jöhet a büntetőeljárás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés