:

Itt vannak a friss számok: már a magyar építőanyag-király sem lehet boldog

Borús negyedéves számokat közölt a Masterplast.

17 százalékkal csökkent a Masterplast árbevétele 2022 utolsó negyedévében 2021 azonos negyedévéhez képest – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén. A kedvezőtlen számokat az építőipart is elérő negatív gazdasági hatásokkal és a piac szűkülésével magyarázta a cég.

Az építőanyag-gyártásban tevékenykedő Masterplast 2021 végén még erős pozícióban volt: stratégiai készletekkel rendelkezett az áruhiánnyal küzdő piacon.

Tavaly év végére azonban fordult a kocka: csökkent az építőipari kereslet, ami miatt az alapanyag- és késztermékárak is lejjebb mentek.

Az áruhiányos időszakban még előnynek bizonyuló magas készletszinteket sorra elkezdték leépíteni a piaci szereplők, ami túlkínálathoz és árversenyhez vezetett – emelte ki a vállalat.

A negatív hírek azért lehetnek meglepőek, mert az elmúlt hónapokban meglehetősen jól ment a Masterplast szekere.

Tavaly a várakozásokat felülmúló sikerrel zárult a vállalat újabb körös részvénykibocsátása,új kőzetgyapot-gyár építését jelentették be,és úgy tűnt, hogy az energiaválság miatt megnőtt a hőszigetelések iránti kereslet is. Több ebből Ártatlannak vallotta magát Völner, jöhet a büntetőeljárás Rekordbevételt virított a Telekom, és ennek jobban örülhetnek a részvényesek, mint valaha

Hogyan sikerült a tavalyi év?

Éves szinten a társaság árbevétele 5 százalékkal bővült és átlépte a 200 millió eurót (76 milliárd forintot).Az adózott eredmény ugyanakkor 3 százalékkal 15,6 millió euróra (5,9 milliárd forintra) csökkent.

A bejelentés hatására ma délelőtt enyhén csökkent a Masterplast-részvények árfolyama (3450 forintról 3420-ra).

A piacot ezzel együtt sem rázták meg jelentősebben a hírek, mivel a menedzsment már január elején lefelé módosította a várható bevételeket és eredményeket – a ma közzétett számok pedig megfeleltek ennek a prognózisnak.

A társaság az idei első félévben a készlethatás miatt továbbra is alacsonyabb jövedelmezőséggel is számol, leghamarabb a második félévben jelenhetnek meg pozitív növekedési trendek.

Borítóképünkön Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

The post Itt vannak a friss számok: már a magyar építőanyag-király sem lehet boldog appeared first on Forbes.hu.