:
Breaking News

Megvan Orbán újabb célpontja, ezt venné el az önkormányzatoktól

Semmi sincs ingyen: hiába ad rezsitámogatást a kormány a bajba jutott önkormányzatoknak, mindeközben egy újabb felelősségi kört is elvonna tőlük. Bár lehet, hogy néhány település még örülne is ennek.

A rezsitámogatás fejében átvenné a kormány az önkormányzatoktól a közvilágítási feladatokat – értesült a Népszava. A hírportál információi szerint Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke erről is egyeztetett a közelmúltban Orbán Viktor kormányfővel a budavári Karmelita kolostorban.

Több ebből Itt vannak a friss számok: már a magyar építőanyag-király sem lehet boldog Megszólalt Völner és Schadl – és mindent tagadnak

Miről van szó?

A hírek szerint Szita azt az ígéretet kapta a miniszterelnöktől, hogy a közepes népességű megyei jogú városok 800 millió forint rezsikompenzációra számíthatnak, a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok pedig 200 millió körüli összegre.Szitáék a miniszterelnökkel sorra vették azokat a feladatok, amiket az állam átvehetne a forráshiányos önkormányzatoktól. Orbán állítólag a közvilágítást választotta.

A Népszava kérdésére Szita nem kívánta kommentálni a közvilágítások államosításának hírét, ahogy az Energiaügyi Minisztérium sem reagált a portál megkeresésére.

Talán még örülnének is neki az önkormányzatok

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke még nem hallott a felvetésről, de szerinte nem igazán tiltakoznának az önkormányzatok ellene. A közvilágítás szabályozási háttere elég kaotikus:

másé az oszlop, másé a vezeték, más adja az áramot, míg az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják.

A központi költségvetés biztosít állami normatívát az önkormányzatok részére a közvilágítás működtetésére, de a feladat költségeit nem fedezi az összeg. Az energiaárak elszállása óta pedig még nagyobb a különbség.

A háttérben megbújó uniós támogatások

A közvilágítás igazi vonzerejét a helyreállítási alappal megnyíló csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeret jelentheti a Népszava szerint. Ezt leginkább energetikai beruházásokra költené a kormány. Az energiatakarékossági projektek közé pedig könnyen beilleszthető a közvilágítási rendszerek korszerűsítése, amely 40-50 százalékos megtakarítást is eredményezhet.

The post Megvan Orbán újabb célpontja, ezt venné el az önkormányzatoktól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés