:

Orbán bement a rádióba, hogy a saját képviselőire kenje a finn és svéd NATO-ügyet

Százával halnak a magyarok az ukrajnai háborúban, de Ukrajna NATO-csatlakozása problémás lenne – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő arra is utalt, hogy tovább szigoríthatják a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt.

 „Nem világos, hogy mi Ukrajna hadicélja. (…) Hiba volt, hogy nem tisztáztuk, hol van a segítségnyújtás határa Ukrajna számára” – mondta a háború kitörésének évfordulóján, péntek reggel Orbán Viktor szokásosan a Kossuth Rádióban. A magyar kormányfő azt sem látja világosan, Ukrajna meg akarja-e támadni Oroszországot, ahogy azt sem, hogy mi lesz a Krím-félszigettel. Ukrajna esetleges felvételét a NATO-ba problémásnak nevezte, és úgy látja, az európai országok nemsokára békefenntartókat, vagy katonai csapatokat küldhetnek Ukrajnába.

A kormányfő szerint már most sok magyart soroznak be Kárpátaljáról, köztük magyar állampolgárokat is, és úgy fogalmazott:

százával halnak meg magyarok a háborúban.

„Mi vagyunk az egyetlen ország az EU-ban, mely nem orosz és nem ukrán, de emberáldozatot hoz” – mondta.

Több ebből Orbán bement a rádióba, hogy a saját képviselőire kenje a finn és svéd NATO-ügyet Az ukrán sikersztori, amit még az oroszok sem tudtak térdre kényszeríteni

Délután Pintérrel tárgyal

Ami Finnország és Svédország NATO-csatlakozás támogatását illeti, Orbán igyekszik saját képviselőire hárítani a felelősséget. A Kossuth Rádióban úgy mutatta be a helyzetet, hogy

a kormánypártok képviselői nem valami lelkesek.

„Váltani kellene néhány szót a finnekkel és a svédekkel, hogy miért is támogassuk őket, ha nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek Magyarországról, a magyar demokráciáról” – mondta a kormányfő, aki szeretné meghallgatni a török álláspontot, mert szerinte komoly kifogásaik vannak. Törökország és Magyarország kivételével már minden NATO-tagállam támogatta a két új ország felvételét a szövetségbe.

Az energiaárakkal kapcsolatban is hárította felelősségét a miniszterelnök. Azt elismerte, hogy 4 000 milliárd forinttal többet költött Magyarország energiára tavaly, mint 2021-ben, de ezt nem a kormány által megkötött energiavásárlási szerződésekkel magyarázta.

Orbán végül saját pénteki programját mutatta be a hallgatóknak: délután pedofíliaügyben tárgyal Pintér Sándor belügyminiszterrel. Azt mondta, Magyarországon lesz érvényben az EU legszigorúbb gyermekvédelmi rendszere, tehát várhatóan tovább szigorítják a gyermekvédelminek nevezett törvényt.

The post Orbán bement a rádióba, hogy a saját képviselőire kenje a finn és svéd NATO-ügyet appeared first on Forbes.hu.