:

Új állampapír debütált a piacon – mutatjuk, mikor érdemes ezt választani

Újabb sorozatot kezdtek el árulni a héten a Bónusz Magyar Állampapírból. A kamat az inflációkövető államkötvényekhez hasonlóan itt is két számjegyű.

Újabb államkötvény értékesítési indult meg a héten, írja a Bankmonitor. A 2025/N Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazása 2023. február 20-ával lezárult, helyette egy új, 2026/O jelű sorozatot lehet vásárolni.

Az inflációkövető prémium állampapír mellett jelenleg ez is nagyon vonzó lakossági állampapír a portál szerint. A bónusz állampapír kamata a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukciós átlaghozamához van kötve.

Így a jelenleg elérhető kamat ezen konstrukció esetében is bőven a két számjegyű tartományban helyezkedik el.

Hogyan kamatozik?

Az új sorozat alapvető feltételei nem változnak.

A változó kamatozású papír háromhavonta fizet kamatot, a kamatláb negyedévente módosulhat.A kamat két részből áll, a bázis a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama, a kamatprémium pedig a korábbiaknak megfelelően 1 százalék.

A legújabb sorozatban a 14,17 százalék kamatbázist növelik meg 1 százalék kamatprémiummal, így az induló éves kamatszint 15,17 százalék lett.

Több ebből Két évre 35 százalékos kockázatmentes hozam, ki tud ennél jobbat? Itt egy terület, ahol még örülhetünk is a rekordinflációnak

Miben más az új bónusz állampapír, mint a régi?

Akadnak azért kisebb eltérések is. Az eddigi sorozat pont hároméves futamidejű volt, az új konstrukció valamivel hosszabb, 3 év és 8 hónapos futamidejű. Az induló éves kamatszint 15,17 százalék, míg a 2025/N sorozatot legutóbb 14,6 százalékon hirdették meg.

Mikor éri meg?

A Bónusz Magyar Állampapír legújabb sorozatának 15,17 százalékos éves kamata valamelyest elmarad a hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapír 16 százalékos éves kamatszintjétől.

A bónusz állampapír a kamatfizetés és a jövőbeli várakozásaink függvényében mégis nyerő választás lehet.

A bónusz állampapír negyedévente fizet kamatot, míg az inflációkövető állampapír évente.Ha további áremelkedést várunk, akkor az a pénzpiaci hozamok további növekedésével relatíve gyorsabban beépülhet a bónusz állampapír kamatába. Ha viszont az áremelkedés és a piaci hozamok mérséklődésére számítunk, akkor jobban járhatunk az inflációkövető befektetéssel, ez ugyanis késleltetve reagálja le a piaci változásokat.

The post Új állampapír debütált a piacon – mutatjuk, mikor érdemes ezt választani appeared first on Forbes.hu.