:

Mesebeli hármas az esti égen: Vénusz-Hold-Jupiter

Mesebeli hármas az esti égen: Vénusz-Hold-Jupiter

Az utóbbi napokban sokak figyelmét magára vonta a három fényes égitest parádéja kora esti égen. A ragyogó Vénusz, a holdsarló és a Jupiter február 22-én este látványos háromszöget alkotott.

Balázs Gábor, Piszkéstető

Piszkéstetői időjárása nem sok jó ígért szerda estére. 17 órakor is még teljesen borult ég volt, már kezdtem volna az előző esti képek feldolgozásába, ám egy kis felhőlyuk reményre adott okot, így összepakoltam a felszerelést és elindultam a kupolákhoz. Majdnem teljesen szélcsend volt a távolból pedig egy bagoly hangos huhogása törte meg a csendet. Már ez és a hegyek látványa csodás légkört teremtett az estére. Nagyjából 20 perc múlva már az ég egy része kezdett tisztulni és megláttam a Vénuszt. Pár perc múlva már felhőkkel tarkítva, de megláttuk mindhárom égitestet. Gyönyörű volt elsőre is. Persze nem volt teljesen tiszta az ég, de talán ne is sajnáljuk ezt annyira.

Először Magyarország legnagyobb távcsöve, az ún méteres mellé pakoltam ki, hogy a kupolával együtt örökíthessem meg az együttállást. Innen a 80-as kupolához vezetett az utam, de útközben megálltam, hogy a Schmidt távcsővel is készítsek egy képet az égitestekről. Persze ekkor már kezdett erősen visszafelhősödni és a fix állványról hosszabb fókusszal való fotózás sem egy egyszerű művelet. Mindezekkel már a 80-as mellett küzdöttem meg, a végső megoldás pedig a magas ISO érték mellett készített rövid expozíciós idejű felvételek átlagolása lett, ami végül sikerült is.

A következő napokban a Vénusz és a Jupiter tovább közeledik egymáshoz, március 1-jén és 2-án este látványos párost alkotnak, érdemes estéről estére figyelemmel kísérni égi útjukat.

Kamera: Canon EOS 250D + Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM
Mechanika: Jackal Adam fotóállvány
Exp.: Ég: ISO 800 6s Előtér: ISO1600 30s
Feldolgozás: Photoshop
Helyszín: Piszkéstetői Obszervatórium
Dátum: 2023. 02. 22. 18:21