:

Nyolc felkapott bolt Budapesten, ahol nemcsak vásárolni, de időt tölteni is óriási élmény

Nyolc felkapott bolt Budapesten, ahol nemcsak vásárolni, de időt tölteni is óriási élmény

Az írószerbolttól a virágboltig, a múzeumshoptól a lemezekig. Ha van pár felesleges órád a belvárosban, ezeken a helyeken biztos feltalálod majd magad.

Írók boltja

Az Andrássy úton berendezett kis saroknak történelme van. A múlt században, amikor még Japán kávéházként üzemelt, itt találkoztak a legnevesebb irodalmárok és képzőművészek, és pont olyan filozófiai, irodalmi, politikai beszélgetések szökkentek szárba, amiket az Írók boltja is továbbvisz. És nem csak a könyvekkel. Az egység kicsit könyvtárként, kicsit kávézóként, és irodalmi események helyszíneként is üzemel, így szinte lehetetlen itt unatkozni.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (5 kép)

Beat on the Brat

Nehezen döntöttem a Wave lemezbolt, a Kalóz Records és az új Beat on the Brat között, de a tény, hogy itt a lemez mellett kávé is van, megkérdőjelezhetetlen helyet biztosított a Beatnek a listán. Mikor megnyílt az új egység (ráadásul Budán!), eleinte aggódtam, hogy nem adja vissza az eredeti, Vittula-Toldi-Beat tengelyen ikonikussá vált szórakozóhely hangulatát. Aztán kiderült, hogy annyira más a cél, hogy nem is kell. Ha reggelig táncolni nem is, egy jó italra, némi zenehallgatásra és lemezlátogatásra bármikor szívesen beugrom a Frankel Leó utcába.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (3 kép)

Lúd Labor

Írószer-fetisiszták, kis notesz-fanatikusok, papír-őrültek, szevasztok! Mónus Mimi és Böröcz Laci vállalkozásában minden megtalálható, ami az íróasztalodra kellhet: a papír-írószer kellékek mellett dizájntárgyak is kaphatók, a hátsó helyiségben pedig könyvkötő műhely üzemel. Bár bírom a minimalizmust, itt épp a bolt zsúfoltságába és színességébe szerettem bele. Ez a hely mindenkiből előhívja az első osztályos, rajzszakkörre jelentkező lelkes kisgyereket.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában Fotók: Lúd Labor Facebook (3 kép)

Nos

Csak azért nem sorakoztatom fel ebben a cikkben Budapest összes vintage- és dizájnboltját, mert egy korábbi anyagunkban már megtettem – ez pedig remek apropó, hogy pótoljam a Nost, ami méltatlan módon lemaradt arról a listáról. Pedig van itt minden, ami legalább egy órára leköti a járókelő figyelmét: egyszerre kávézó és vintage-bolt, hamarosan pedig egy galériával is bővülnek. Lehet náluk válogatni Hitka Viktória menő feliratos porcelánjaiból, Filep Kata virágcsokraiból, antik figurák és szobrocskák teljes készletéből, időnként pedig workshopot is tartanak.

+ 1 kép a galériában + 1 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (4 kép) A jó élet Takács Dalma 8 perc olvasás
12 budapesti kávézó, ahova behúzódunk, amikor hideg van, sötét, és szemerkél az eső
Legyél jobb! Somogyi Szonja 9 perc olvasás
A butikos, aki átrugdosta magát az egyetemen, ma pedig a város egyik legmenőbb dizájnerboltját viszi
A jó élet Takács Dalma 12 perc olvasás
Anya, ez a bolt lehet az én szobám? Napi 3 ezer forintos bevétellel indult az ország kedvenc bogaras üzlete

Kávétársaság

Ez az üzlet sokkal inkább hat az ízlelőbimbóidra, mintsem a látóidegeidre, ennek ellenére (vagy éppen ezért) itt a helye az összeállításban. A Nádor utcában a világ minden tájáról kóstolhatsz kávékülönlegességeket, válogathatsz fancy kávéfőzők között, és feltankolhatsz a kedvenc őrölt vagy kapszulás finomságaidból. A baristák eközben a legnagyobb türelemmel és szaktudással segítenek a válogatásban, és akár egy órán át magyarázzák neked a kávéd származási helyét és készülési körülményeit, ha erre van szükséged.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (5 kép)

A Ludwig Múzeum múzeumboltja

A hely, ahova legutóbb zárás előtt fél órával estem be, de lelkesedésemet látva az eladó még egy órán át hagyott válogatni. Mindig olyan kötetekre bukkanok itt, amikről a mainstream könyvesboltok még hírből sem hallottak, végül pedig a gyűjteményem legkedvesebb darabjaivá válnak. Művészet-, dizájn-, szubkultúra-kedvelőknek kötelező állomás.

+ -1 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (2 kép)

Madison Parfumery Budapest

Talán elsőre furcsa lehet, hogy mit csinál egy parfüméria a listán, holott az egykori Opera Patika helyén nyílt egység akár az énidő és az öngodoskodás szimbóluma is lehetne. Nem lohol a nyomodban egy seregnyi biztonsági őr, nincs időnyomás, és nem néznek rád ferde szemmel, ha 15 percnél több időt töltesz a válogatással. Sőt, valójában nem is tehetsz másként, hiszen a klasszikus illatok mellett rengeteg niche terméket árulnak, amit máshol nem találhatnál meg. De ha nem is vásárolnál, ide akkor is betérhetsz. Az egész egység gyönyörű és megnyugtató, tökéletes választás a nézelődéshez.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (5 kép)

Philanthia

A Vörösmarty tértől csak pár lépésre található üzlet az első olyan egység volt Budapesten, amire felfigyeltem: látatlanul is nekik ítélném az ország legszebb kirakata díjat. A több mint 100 éves múltra visszatekintő virág- és dekoráció bolt legalább annyira múzeum, mint üzlethelyiség. A mai napig az eredeti Art Nouveaue interiőr és berendezés díszíti, kínálata pedig évszakonként új tematikát kap. Kedvencük a karácsony: ilyenkor a több méteres rózsaszálakat, az óriási csokrokat és barokkruhás babákat padlótól plafonig tartó ünnepi dekoráció egészíti ki. Bár az üzlet átmenetileg zárva tart, már csak az emléke is helyet érdemel ezen a listán.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Fotók: Tripadvisor, Ablogvoyage (5 kép)

The post Nyolc felkapott bolt Budapesten, ahol nemcsak vásárolni, de időt tölteni is óriási élmény appeared first on Forbes.hu.