:
Breaking News

Xiaomi 13 Pro: Szteroidon hizlalt telefon aranyáron, különösebb extrák nélkül

Xiaomi 13 Pro: Szteroidon hizlalt telefon aranyáron, különösebb extrák nélkül

Íme a mobil, amivel a Xiaomi befűtene a Samsungnak és az Apple-nek. Ezt tudja a prémium ligás Xiaomi Pro 13, ami már minden csak nem egy olcsó teló.

Nem sokan gondolták volna fél évtizede, hogy 2023-ra globálisan és Magyarországon is a Xiaomi lesz az egyik legerősebb telefongyártó. De a dolgok mégis így alakultak, aminek számos oka van.

Ezek közül az egyik, hogy a cég oly sok riválisával ellentétben nem csúszott bele ordas hibákba, nem költött el vagyonokat használhatatlan fejlesztésekre, azaz nem száguldott padlógázzal a zsákutcában. Eddig.

Ebben a szektorban az óriási pofon azért benne van a pakliban, és ettől olyan szereplők is képesek végzetesen megszédülni, akiknek a pozícióit betonbiztosnak tartottuk, elég csak szegény Nokiára, BlackBerry-re vagy LG-re gondolni.

A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Megéri megvenni a Magyarországon elérhető legjobb Xiaomi telefont?
A jó élet Szalai Péter 5 perc olvasás
Első kézből: ennyibe fognak kerülni itthon a Samsung új csúcsmobiljai
A jó élet Szalai Péter 5 perc olvasás
Egyetlen darab van a Xiaomi fényképezésre tenyésztett csúcstelefonjából Európában – megnéztük!
Üzlet Szalai Péter 13 perc olvasás
A semmiből a csúcsra: így lett a Xiaomi a telefonos piac bajnoka tíz év alatt

Szóval nagyon kíváncsi voltam arra, hogy a cég marad-e a helyes úton, vagy bukdácsolni kezd-e 2023-ban. Emiatt aztán a megszokottnál is nagyobb érdeklődéssel bontottam ki a cég új toptelefonja, a Xiaomi 13 Pro dobozát, amely még a hivatalos európai bemutató előtt befutott.

Xiaomi 13 Pro.

Ez jelenleg a kínai cég jelenlegi legnagyobb tudású készüléke, az elvárások pedig emiatt nagyok voltak. A felső kategóriás modellek szegmense ugyanis igen kompetitív, a nagy cégek elkeseredetten próbálnak egymásra kontrázni, olyat mutatni, ami a konkurensek elé lökheti a megoldásaikat. Lássuk, hogy ez most sikerült-e!

Dizájn

A Xiaomi ez esetben elvetette a letisztult, szikár minimalizmust, és helyette egy harsány, hivalkodó, dizájnjában kicsit túltolt telefont tett le az asztalra.

A kamerasziget több, mint hangsúlyos.

Az összképet meghatározza a szokatlanul nagy, vaskos hátsó kamerasziget, amivel nyilván az volt a cél, hogy látszódjon rögtön a terméken, hogy a fotós képességei kiemelkedőek.

Az üveggel borított kerámia hátlap olyan, mint egy tükör, a napfényben a szemet is kisüti, amivel egyébként remekül lehet pózolni, de az is tény, hogy az ujjlenyomatok és szennyeződések csúnyán meglátszódnak rajta.

A frontfelületet takaró üveg hajlított.

A készülékház csillogó fémből készült, és az egész modell megjelenése kicsit bazári. Nyilván ízlés kérdése, hogy ez kinek jön be, biztos vagyok benne, hogy sokaknak. A termék egyébként nagy, 16,2 centi hosszú, 7,4 centi széles, a súlya pedig 230 gramm, ami a mai mezőnyben nehéznek számít. Ennek következtében, és a markánsak kiugró kamerasziget miatt már vannak modellek, amelyek kényelmesebben hordozhatóak, pláne, ha egy kisebb, szűk zsebbe szeretné bepréselni valaki a készüléket.

A hátlap konkrétan tükör.

A gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, ám ma készülék hajlamos kicsúszkálni a tenyérből. Azért viszont dicséret jár, hogy ellátták a jelenlegi legjobb védőüveggel, illetve hogy vízálló és a port is jól tolerálja.

Használat közben

A kínai cég hagyományosan odafigyel a kiugró teljesítményre a felső kategóriás modelljeinél, komoly prioritást adva ennek a szegmensnek.

Szóval jó esély volt rá, hogy e téren a Xiaomi 13 Pro is rendben lesz, és a készülék nem is okozott csalódást.

Megkapta a jelenlegi legjobb processzort, mellé pakoltak jó sok RAM-ot (12 GB), és a saját, Android alapú MIUI rendszerük legfrissebb verzióját, amely képes kihozni az ígéretes „alapanyagokból” a legtöbbet. Ezt a szintetikus mérések is alátámasztották, hiszen például az AnTuTu tesztprogramon 1 278 732 pontot gurított, amivel jelenleg a világ harmadik legerősebb mobilja.

A szintetikus teszten igen jól teljesített.

Ennél is fontosabb, hogy a hétköznapi használat során is kifogástalanul teljesített. Minden, de tényleg minden jelenlegi alkalmazás futtatására, használatára kiválóan, problémák, anomáliák nélkül alkalmas. Legyen szó komplex 3D grafikájú csúcsjátékokról, médiaállományok szerkesztéséről, képalkotásról, navigációról vagy chatelésről, minden hasít. A hűtése meglepő módon teljesen rendben van, hiszen ha keményen dolgozik a hardver, akkor azért átmelegszik a termék, ám kellemetlen szintre nem hevül.

Nem hevül át!

4850 mAh-s akkumulátort kapott, ami ebben a ligában átlagosnak számít. Az üzemidő sem kiemelkedő, használattól függően 7-10 órával számolhatunk. Nyilván jobb lenne, ha napokig nem kéne a hálózati áramforrásra vagy akkupakkra dugni egy telefont, de ettől ma még sajnos messze vagyunk. A töltésre óriási hangsúlyt fektet a Xiaomi a legtöbb kínai céghez hasonlóan. Ez a modell 120 wattos technológiát támogat, ami azt jelenti, hogy nulláról durván 20 perc alatt pumpálható tele energiával a telep, ami szuper!

Bombasztikus képminőség

Konkrétan a világ egyik legjobb kijelzőjét kapta meg a modell, úgyhogy a képi világra sem lehet panasz! A 6,73 inches, OLED panel több, mint egy milliárd árnyalat visszaadását szavatolja, az 1440 x 3200 képpontos felbontás pedig kiemelkedőnek számít, épp úgy, mint az 1900 nites maximális fényesség.

A kép minősége igencsak rendben van!

A telefon tűző napon is használható, a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása is látványos, a tónusok ragyogóak, markánsak, fátyolosságtól mentesek. A mozgásmegjelenítés hibátlan, szaggatás, szellemképesedés nincs, és a 120 Hz-es mód is támogatott, ami a játékoknál nagyon hasznos lehet.

Kamera

A kamerarendszer papíron tiszteletet parancsoló, hiszen az 50 megapixeles főkamera mellett került rá egy ugyanilyen felbontású ultraszéles látószögű és eg 3,2x optikai zoomot kínáló telefotó kamera is.

Több kamerát kapott.

Azonban a képek minősége elmarad az e téren legjobbnak számító modellektől, így például a jelenlegi etalont képviselő S23 Ultratól.

Világosban nincs gond, azonban kevés fénynél, vagy pláne sötétben még a főkamera sem tökéletes, meglepően gyakran tapasztalni finom elmosódást, pontatlan színeket vagy igen enyhe zajosodást. (A galériában a telefonnal készített képek láthatóak)

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában

A videóknál a 8K mód támogatott, de mivel a maximális rögzítési sebesség csak 24 FPS (képkocka/másodperc), így ennek sok értelme nincs, mert a végeredmény akadozó lesz. A 4K-nál már választható a 60 FPS is, ami gyorsabb mozgásokhoz is elég lehet, és a lassítás funkció sem hiányzik.

Vélemény

A Xiaomi 13 Pro választ adott a bevezetőben feltett kérdésre, és világosan látszik, hogy a cég marad továbbra is a megfelelő ösvényen, nem botlott a kínai konszern. Szóval jó eséllyel 2023-ban is marad az egyik legerősebb szereplő a mobil piacon.

Magyarországra is megérkezett a termék.

Mondom ezt úgy, hogy személy szerint annyira nem vagyok elájulva a terméktől. A teljesítmény és a kijelző abszolút elit ligás, de a képalkotás terén elmarad a legjobbaktól, az akkumulátor sem kiemelkedő, a túltolt dizájn pedig csak szimplán nem az én világom.

A végére maradt a legfontosabb dolog, azaz az ár: A modell 524 000 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül a boltokba.

Ez pedig bárhogy nézzük már távolról is jól látható összeg. Azt nem mondanám, hogy ennyit nem ér, de azért azt sem, hogy kiemelkedő ár/érték arányú telefon.

The post Xiaomi 13 Pro: Szteroidon hizlalt telefon aranyáron, különösebb extrák nélkül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés