:
Breaking News

Az USA Kínának: sokba fog kerülni, ha fegyverekkel segítitek az oroszokat

Az USA Kínának: sokba fog kerülni, ha fegyverekkel segítitek az oroszokat

Az Egyesült Államok szerint komoly következményei lesznek annak, ha Kína halálos fegyverekkel segíti Putyinékat.

„Pekingnek magának kell döntenie arról, hogy nyújt-e katonai segítséget. De ha ezen az úton indul el, az valós következményekkel fog járni Kína számára” – hivatkozik a Reuters Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának szavaira.

A figyelmeztetés nem meglepő: az elmúlt hetekben az USA és a NATO szövetségesei több úton is próbálják meggyőzni Kínát az orosz felfegyverkezés támogatásában. Az amerikaiak és a kormányközi szervezet szerint ugyanis Peking fontolgatja a halálos fegyverek, köztük drónok küldését a háború agresszorának, miután az képtelen Kelet-Ukrajna egyes kulcsterületeit elfoglalni.

Egy év háború ● Putyin egész Ukrajnát akarja

Kína egyelőre még nem asszisztált fegyverekkel Putyin háborújához, ugyanakkor nem is zárkózik el a lehetőségtől Sullivan szerint. Az ázsiai nagyhatalom nem ítélte el a moszkvai támadásokat például a G20 múlt heti, Indiában tartott csúcstalálkozóján sem, csak fegyverszüneti mintát ajánlott a két félnek a háború első évfordulóján.

„Amikor olyan állítólagos híreszteléseket hallok, hogy Kína kamikaze drónok szállítását tervezi, miközben béketervet készít elő, akkor csak azt tudom javasolni: ítéljük meg az országot a tettei, nem pedig a szavai alapján” – mondta Boris Pistorius német cédelmi miniszter.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök hétfői nyilatkozata szerint Kijev nyugati segítséggel való felfegyverzése közelebb hozza a globális nukleáris katasztrófa fenyegetését.

The post Az USA Kínának: sokba fog kerülni, ha fegyverekkel segítitek az oroszokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés