:
Breaking News

Hiába lobbizhatott Brüsszelnél a gazdaságfejlesztési miniszter, bajban a budapesti orosz „kémbank”

Hiába lobbizhatott Brüsszelnél a gazdaságfejlesztési miniszter, bajban a budapesti orosz „kémbank”

Továbbra is zárolva vannak a Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközei.

Kritikus állapotban van a kémbankként emlegetett budapesti székhelyű, orosz érdekeltségbe tartozó Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), írja a Hvg360. Az IIB pénzeszközeit a világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear zárolta. A Hvg360 birtokába jutott, kiszivárgott dokumentum szerint a bank próbálta feloldatni a zárolást, a belga pénzügyminisztérium viszont egyértelműen elutasította a kérést. Pedig még Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is lobbizhatott a bank érdekében kiszivárgott dokumentumok szerint.

Több ebből Hiába lobbizhatott Brüsszelnél a gazdaságfejlesztési miniszter, bajban a budapesti orosz „kémbank” Ötszázmilliárdos akkugyárról döntöttek vakon Fideszes képviselők, a lakosságnak elfelejtettek szólni

Az oknyomozó riportban többek között kiderül, hogy

az IIB egyik vezetője tavaly decemberben tájékoztatta a menedzsmentet arról, hogy az európai értékpapírügyleteket lebonyolító Euroclearben, az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zárolt pénzeszközeit a pénzügyminisztérium közbenjárására nem szabadítják fel;a pénzügyminisztérium szerint az IIB nem bizonyította, hogy nem a szankciókkal sújtott személyek vagy szervezetek ellenőrzése alatt áll, valamint az igazgatótanács több tagja kapcsolatban áll az orosz kormányzattal;az IIB 2022-ben az összes likviditási tartalékát felélte, így a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti;a bankot ezen felül egy kibertámadás is érte, a bank hamis dokumentumokra legyintő közleményével ellentétben Hvg360 szerint valós dokumentumokat szereztek meg;a dark weben közzétett dokumentumok szerint pedig található egy olyan, Nagy Márton nevében írt levél, melynek címzettje a belga pénzügyminiszter. Tartalmában Nagy azért lobbizik, hogy oldják fel az IIB pénzeszközeinek zárolását az Euroclearben.

Nem tudni, hogy a kiszivárgott levél valós-e. A Hvg360 megkeresésére Nagy Márton nem válaszolt, és a belga pénzügyminiszter, Vincent Van Peteghem sem reagált.

Ötszázmilliárdos akkugyárról döntöttek vakon Fideszes képviselők, a lakosságnak elfelejtettek szólni

A lap szerint mivel az orosz-ukrán háború kezdete óta a szlovákok, a csehek, a románok és legutóbb a bolgárok is bejelentették kilépésüket az IIB-től, az európai uniós országok közül már csak Magyarország az egyetlen, amely a szervezet tagja maradt.

Ezért egyáltalán nem életszerűtlen, hogy Nagy Márton tényleg lobbizott a bank érdekében a befagyasztott eszközök feloldásáért – írják.

A kedvezőtlen hitelminősítés (a Fitch és Moody’s leminősítette a bankot) után az IIB szénája azért sem áll túl jól, mert augusztusban Bulgária bejelentette, hogy kilép a szervezetből. Ezzel pedig a 45,44 százalékos orosz résztulajdon könnyen többségivé válhat, amit a kiszivárgott dokumentumok szerint Magyarország részesedésének növelésével lehetne kikerülni.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón azonban más képet festett. A lap kérdésére, miszerint tervezi-e a kormány a többségi tulajdon megszerzését, a miniszter szerint a bank rendkívül nehéz helyzetben van, és nem tudja, hogy megmenthető-e egyáltalán.

The post Hiába lobbizhatott Brüsszelnél a gazdaságfejlesztési miniszter, bajban a budapesti orosz „kémbank” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés