:

A Honor itthon is kihívót állít a Samsung Galaxy Z Fold telefonoknak

A Honor itthon is kihívót állít a Samsung Galaxy Z Fold telefonoknak

A hajlítható kijelzős mobilok már egyáltalán nem számítanak akkora kuriózumnak, mint néhány éve, mikor a Samsung piacra dobta az első Fold névre keresztelt telefonját, egyre több gyártó készít ilyen (illetve a kagylótelefonokat idéző Flip készülékeket). Viszont egészen a közelmúltig a dél-koreai óriáscég volt szinte az egyetlen, ami minden piacra eljuttatta ezeket a telefonokat (ugyan a Huawei is próbálkozott, de a Google szolgáltatásai nélkül esélye sem volt).

Ennek köszönhetően a Galaxy Z Fold és a Z Flip a kategória legismertebb és legnépszerűbb telefonjai. Ez változhat meg a közeljövőben, hiszen egyre több kínai gyártó dönt úgy, hogy a globális piacra (így Európába, azon belül itthonra) is elhozza a hajlítható kijelzős készülékeit.

Az Oppo mellett ebbe a sorba lép be többek között a Honor, ami február 27-én a barcelonai MWC (Mobile World Congress) szakkiállításon jelentette be hivatalosan, hogy Európába, azon belül Magyarországra is elhozza a Honor Magic Vs névre keresztelt telefonját, a táblagéppé nyitható készülékét, amivel a Samsung Galaxy Z Fold mobiloknak állít konkurenciát a gyártó.

Honor

Maga a készülék nagy meglepetést nem tartogat, hiszen a cég már tavaly novemberben leleplezte Kínában, ráadásul lényegében az általunk is kipróbált Honor Magic V ráncfelvarrott változatáról van szó. Ennek megfelelően a 120 Hz-en üzemelő külső (6,45 hüvelyk) és a 90 Hz-es belső (7,9 hüvelyk) kijelző mérete nem változott, a képarány viszont igen (kívül 21,3:9, belül 10,3:9), a mobil súlya pedig 288 grammról 261-re csökkent. Ezzel szemben az aksi kapacitása 4750 milliamperóráról 5000-re nőtt, a két szárnyban helyet kapó dupla telep pedig 66 wattal tölthető.

Mivel ez lényegében egy tavalyi telefon, lapkakészletből nem kapjuk meg a legújabbat, be kell érni a Snapdragon 8+ Gen 1-gyel, amit 8 vagy 12 gigabájt memória, illetve 256 vagy 512 GB háttértár egészíthet ki. A hátlapi kamerafelhozatal szintén nem tartogat őrületes meglepetéseket, hiszen azt a szintén tavalyi Honor 70 Pro modellből emelte át a gyártó: ennek megfelelően adott egy 54 megapixeles Sony IMX800 szenzoros főkamera, amit egy 50 megapixeles ultraszéles és egy 8 megapixeles telefotó egység támogat – utóbbi 3x optikai nagyítás biztosít. Nem hiányzik továbbá az 5G, az NFC, a WiFi 6 illetve az USB 3.1, és a készülék megkapta az IMAX Enhanced és a dts X címkéket is. Fontos ugyanakkor, hogy IP68 szabvány szerinti védelmet nem kapott a készülék.

Jó hír, hogy a mobil már Android 13 operációs rendszeren alapuló MagicOS 7.1-gyel kerül majd forgalomba Európában, és bár a szoftvert illetően a Honor a kanyarban sincs a Samsunghoz képest, sokak számára csábító lehet, hogy – más kínai gyártók megoldásaihot hasonlóan – itt már nem kell aggódni az összecsukott állapotban jelentkező, a képernyők közti rés miatt.

Amíg a dél-koreaiak még a negyedik Fold telefonnál sem oldották meg ezt a problémát, itt már összeér a kijelző két szárnya, sőt a Honor Magic Vs összehajtva 12,9 milliméter (ha nem számoljuk a kameraszigetet), míg a Galaxy Z Fold4 esetében 15,8 milliméterről beszélhetünk. A Honor emellé állítja, hogy az általuk alkotott zsanér legalább 400 000 nyitást/csukást kibír probléma nélkül.

The post A Honor itthon is kihívót állít a Samsung Galaxy Z Fold telefonoknak first appeared on 24.hu.