:
Breaking News

Nekiment a kormány az orvosi kamarának, veszélyben lehet az ügyeleti ellátás

Nekiment a kormány az orvosi kamarának, veszélyben lehet az ügyeleti ellátás

Hiteltelennek állítaná be a kormány a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), amiért az nyomásgyakorló akcióként az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítására buzdította az orvosokat. A MOK válaszul tájékoztató kampányt indít.

A szakdolgozók januártól érvényes béremelését és az új ügyeleti rendszer azonnali korrekcióját követeli rövidtávon a Magyar Orvosi Kamara. Nyomásgyakorlásként az alapellátó orvosokat arra szólították fel, hogy ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződéseket, valamint az önként vállalt többletmunka szerződéseik felmondását is helyezzék letétbe. A MOK szerint a törvénymódosítás és rendeletek sértik az orvosi autonómiát és veszélyeztetik a biztonságos ellátást. Az orvosok követeléseiről itt írtunk korábban.

Több ebből Autósok, figyelem: újabb fontos határidő jár le, 925 ezer szerződést érint Nekiment a kormány az orvosi kamarának, veszélyben lehet az ügyeleti ellátás

Egy február közepén megjelent MTI-hír szerint Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt közölte: a MOK etikai eljárás alá vont egy háziorvosi vezetőt, miután az „tárgyilagos szakmai tájékoztatót” tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

A kormány szerint elfogadhatatlan, amit a kamara csinál

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati sajtótájékoztatón ezután a MOK-ot hiteltelenítette: szerinte a kamarai vélemény elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan, és veszélyezteti az ügyeleti ellátást. Az etikai eljárásra utalva Gulyás szerint a testület nyíltan visszaél a saját hatalmával, amikor orvosokat fenyeget.

Orvoskamara elnöke: A betegellátás orosz rulett

A Népszava szerint a MOK a Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A Békássy által idézett esetben az elnökség csak etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

A Népszava kérdésére Békássy elmondta, hogy őt pontosan idézte az MTI: a szóban forgó kolléga ellen etikai eljárás indult, a MOK pedig nem reagált a megkeresésére.

Ez most nem orvosi bérharc

A kamara közleménye szerint támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait, a szerződések aláírásának elutasítása nyomásgyakorló akció a korábban közzétett követelések elfogadtatására. A MOK érzékelte, hogy ennek sikere egy hitelességi csatában dőlhet el, ezért tájékoztató kampányt indítanak. A kamara köztestületének alelnöke, Álmos Péter szerint fontos, hogy a lakosság értse, mi az akciójuk célja.

„Nagyon fontos, hogy az emberek értsék, ez most nem orvosi bérharc. Hanem arról van szó, hogy nem akarunk egy leépített állami egészségügyet, mert mi most azt érzékeljük, hogy az a folyamat ami megkezdődött, ide vezet.

Ma már egy középosztálybeli családnak is problémát okozhat a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés. 

Ugyan egy lábtörés utáni kontrollröntgen ára akár még bele is férhet, de ha már öt-hat vizsgálatra lenne szüksége valakinek a családban az akár több százezer forintba is kerülhet, ha időben akarnak hozzájutni a szükséges leletekhez. Sok helyen a közellátásban nem adottak a biztonságos és minőségi ellátás feltételei” – mondta Álmos a Népszavának.

The post Nekiment a kormány az orvosi kamarának, veszélyben lehet az ügyeleti ellátás appeared first on Forbes.hu.