:
Breaking News

Orbán gazdasági összeomlástól tart a háború miatt

Idén magas marad az infláció, határozatban rögzülne Magyarország békepártisága, és ami nem változik: Brüsszel. Orbán Viktor megnyitotta az országgyűlés tavaszi ülésrendjét.

Orbán Viktor is felszólalt – némi késés után – az országgyűlés tavaszi ciklusának első ülésén. Úgy volt, hogy a miniszterelnök beszédével kezdődik az ülés, de Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint valami közbejött, így Orbán a parlamenti frakciók napirendi felszólalásai után mondta el beszédét, amiben Brüsszelről, háborúról, családvédelemről és inflációról volt szó.

Több ebből Nekiment a kormány az orvosi kamarának, veszélyben lehet az ügyeleti ellátás Halad Jászai Gellért űrprojektje, duplájára nőtt a 4iG részesedése az izraeli műholdcégben

A gazdaságról

Orbán először ismertette az elmúlt év gazdasági eredményeit: 2022-ben 4,6 százalékos volt a magyar gazdaság növekedése, a foglalkoztatottság és az export rekordot döntött. Kitért a megemelt nyugdíj és a 30 év alatti anyák szja-mentességére is.

Ugyanakkor kijelentette, hogy az árak nem térnek vissza a háború előtti időkhöz annak ellenére, hogy több korábbi nyilatkozában azt mondta, 2023 végére egy számjegyűvé csökkentik az inflációt.

Az Európa-bajnok magyar infláció okaként ismét a brüsszeli szankciókat jelölte meg. „4000 milliárd forinttal többet költött az ország energiára 2022-ben, mint 2021-ben.”

A háborúról

Minél tovább tart a háború, annál fenyegetőbb a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás fenyegetése. Senki sem érezheti magát biztonságban, és akár világháború is lehet belőle, mondta a miniszterelnök. Szerinte a nemzetközi közösség bele akar kényszeríteni minket abba, hogy fegyvert szállítsunk Ukrajnának, de arra kérte a képviselőket, ne adják meg magukat a provokációnak.

Orbán Viktor támogatja a Fidesz-KDNP frakció javaslatát, hogy határozatban rögzítsék, hogy Magyarország békepárti kíván maradni, és ki akar maradni a háborúból.

A családokról

Hosszan sorolta a családok védelme érdekében hoztak intézkedéseket intézkedéseket, köztük a rezsicsökkentés fenntartását, az élelmiszerárstopot, a megemelt minimálbért és a garantált bérminimimumot, valamint a 13. havi nyugdíjat.

Szerinte a szankciós profitot az európai emberek fizették meg, mert az amerikai cégek Európának jóval drágábban adják a gázt. Ezzel magyarázta az extraprofitadót, ami a rezsialapokba kerül.

Az iparról

Gyorsítani kell Paks 2 építését és gázturbinás erőműveket is üzembe kell állítani, épül az azerbajdzsáni villamosenergia-vezetékrendszer, ezekkel és más intézkedésekkel is tervezik fejleszteni a magyar ipart Orbán Viktor szerint.

A beszédében még összekötötte a gyermekpornográfiát a genderpropagandával, „ha az egész világ meg is bolondul, ha Brüsszel mentegeti is a menthetetlent, Magyarország akkor is maradjon normális” ­– mondta.

Ezután az azonnali kérdések órájában a többi parlamenti képviselő Orbántól kérdezhetett. A parlament rövidesen a debreceni akkumulátorgyárról, Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról is tárgyalni fog.

The post Orbán gazdasági összeomlástól tart a háború miatt appeared first on Forbes.hu.