:

Már ma dönthet a parlament a Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítéséről

Kivételes eljárásban tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés kedden a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről is szóló kormányzati törvényjavaslatot. 

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényről kivételes eljárásban tárgyal a parlament, így már kedden születhet döntés a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogainak csorbításáról, ami március elsejével hatályba is léphet, írja az MTI. 

Több ebből 400 millió forintos ötlete támadt, felmondott és megcsinálta Orbán gazdasági összeomlástól tart a háború miatt

Erről szól a törvényjavaslat

A módosító előterjesztés arról is rendelkezik, hogy

a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytassa le,az új etikai szabályokat a kormány szabná meg, Az orvosokat érintő továbbképzések minősítésében és véleményezésében a MOK helyett az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv járna el, valamintmegszűnne a kötelező kamarai tagság.


A kormány indoklása szerint a módosításra azért van szükség, mert „az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”.

Kincses Gyula, a MOK elnöke egy hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a törvényjavaslatra. Azt mondta, a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen.

„Hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni a Belügyminisztérium ellen, mert a közleményük valótlan állításokat tartalmazott”

– tette hozzá.

Mit szeretnének az orvosok? 

A szakdolgozók januártól érvényes béremelését és az új ügyeleti rendszer azonnali korrekcióját követeli rövidtávon a Magyar Orvosi Kamara. Nyomásgyakorlásként az alapellátó orvosokat arra szólították fel, hogy ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződéseket, valamint az önként vállalt többletmunka szerződéseik felmondását is helyezzék letétbe. A MOK szerint a törvénymódosítás és rendeletek sértik az orvosi autonómiát és veszélyeztetik a biztonságos ellátást. Az orvosok követeléseiről itt írtunk korábban.

The post Már ma dönthet a parlament a Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítéséről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés