:

Célkeresztbe kerültek a tanárok és az orvosok, a MOK meg is kapta az első gyomrost

Elfogadták a sürgősségi eljárásban végigvitt, tegnap benyújtott törvényjavaslatot: a fideszes többség az Országgyűlésben megszavazta a kötelező kamarai tagság eltörlését, ami jelentősen csökkenti a Magyar Orvosi Kamara befolyását. Úgy tűnik, a hétvégi rendkívüli kormányinfó volt az újabb kormányzati támadások nyitánya.

Az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását kedden.

Ezzel gyakorlatilag 24 óra alatt kiherélték az orvostársadalom egyik legfontosabb, legbefolyásosabb szervezetét.

Az elfogadott törvény szerint:

megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság;aki tag, annak 30 napon belül kell nyilatkoznia, hogy az is akar maradni, ennek hiányában automatikusan megszűnik a tagsága;a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A törvényjavaslatot a kormány nevében az egészségügyért felelős Belügyminisztérium nyújtotta be és a fideszes képviselők szavazatával ment át a törvényhozáson.

A casus belli

Már a hétvégi rendkívüli kormányinfón arról beszélt Gulyás Gergely, hogy a MOK visszaél a helyzetével, mert egy olyan orvos ellen indított etikai eljárást, aki aláírta a szerződését az új ügyeleti rendszernek megfelelően. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kamara sorra indítja az ilyen eljárásokat, ami elfogadhatatlan.

Népszava szerint a MOK a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A felemlegetett esetben az elnökség csak etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

A MOK értékelése szerint egy koncepciós eljárásban támadta meg őket a kormány hazugságokra alapozva.

A kormány nekiállt az egészségügyi reformnak

A kormány ugyan kerüli a kifejezést, de nekiállt az egészségügy reformjának, a fő cél a hatékonyabb működés és az orvoshiány kezelése. Ennek részeként átalakul az ügyeleti ellátás is. A MOK több ponton is kritizálta – szakmai alapon – a kormány terveit. A szervezet és a kabinet között az elmúlt hetekben egyre inkább mélyült a feszültség.

A kormány végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy jelentősen csökkentette a MOK befolyását.

Orvosok és tanárok célkeresztben?

A kormány két jelentős területen találkozott ellenállással az elmúlt időszakban: a pedagógusoknál és az orvosoknál. Mindkét terület, az egészségügy és az oktatás, rengeteg szavazót érint és komoly problémákkal küzd: az életpálya és a körülmények nem vonzók, akut szakemberhiány jellemzi őket és a központosított végrehajtás sem hatékony.

Szombatra rendkívüli kormányinfót hirdettek – előzetesen sokan a svéd-finn NATO-csatlakozás kapcsán vártak bejelentést. A fő üzenet végül az lett, hogy a kormány tovább szigorítja a gyermekvédelmi törvényt. Azóta a kormányzati narratíva egy konkrét eset kapcsán – egy pedagógiai asszisztens folytatott viszonyt egy 15 éves diákkal, és ezzel a közösségi médiában hencegett – újfent a gyermekek védelméről beszél és összemossa a genderideológiát és a pedofíliát.

A sajtótájékoztatón hangzott el először a vád, a kormány szerint a MOK visszaél a hatalmával. A 24 óra alatt elfogadott törvényt is ezzel indokolták.

Az EU-s pénzeket is érintheti, hogy a kormány erőből nekiment a MOK-nak

Csakhogy a magyar kormány a visszatartott EU-pénzekért tett vállalások közé korábban már azt is bevette, hogy társadalmi egyeztetést lefolytatva, visszafogja a sürgőséggel átnyomott törvényeket. E tekintetben ugyanakkor a kormányzat lendülete mit sem fogyott. Igaz ugyan, hogy az igazságügyi reformtervet – amit az EU nyomására hoztak össze – társadalmi vitára bocsátották, de a vállalásokra fittyet hányva, minden előzetes konzultáció nélkül egy különadóról is döntöttek. Sőt Gulyás szombaton azt mondta, hogy a nemzeti tüzépek rendszeréről is hamarosan döntés születhet. Egyelőre itt sem tudni arról, hogy az érintetteket bevonták volna a törvénytervezet elkészítésébe.

Mindezt úgy, hogy az Európai Bizottság már többször elmondta: nem paragrafusokra, hanem a konkrét végrehajtásra helyezi a hangsúlyt a jogállamisági mechanizmusban elvárt reformok értékelésekor.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post Célkeresztbe kerültek a tanárok és az orvosok, a MOK meg is kapta az első gyomrost appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés