:

Rekordárbevétellel és rekordadóssággal zárta az évet az új, NER-közeli Vodafone-tulajdonos

Rekordárbevétellel és rekordadóssággal zárta az évet az új, NER-közeli Vodafone-tulajdonos

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a Jászai Gellért-féle 4iG. Ahogy várható volt, a felvásárlásoknak köszönhetően hatalmasat ugrott a kormányközeli cégcsoport bevétele, de az eredmény továbbra is negatív – és az adóssághegy már az 500 milliárd forinthoz közelít.

Rengeteg vásárlásának és eddig meglévő üzletágai növekedésének köszönhetően technológiai-infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött a 4iG – írja a Jászai Gellért milliárdos érdekeltségébe tartozó nagyvállalat negyedéves jelentéséről a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

Az IFRS szerint konszolidált beszámolókból kiderül, hogy a vállalat 277,3 milliárd forintos árbevételével 2021-ről 2022-re mintegy 196 százalékos növekedést produkált. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) meghaladta a 72 milliárd forintot. Ez 491 százalékos növekedés az előző évihez képest.

Több ebből Rekordárbevétellel és rekordadóssággal zárta az évet az új, NER-közeli Vodafone-tulajdonos Figyelem: feltámasztották a népszerű megtakarítási programot, mutatjuk, mire figyelj

A hatalmas növekedés főként a vállalat piaci felvásárlásainak köszönhető. A 2021. évben felvásárolt cégek áthúzódó hatásának és a 2022-ben akvirált cégek árbevételének köszönhetően ugrott a 2022-es forgalom 93 milliárdról 277 milliárdra. A Vodafone Magyarország többségi, 51 százalékos részének felvásárlása már a tárgyidőszak végét követően zárult, mint ismeretes, a közvetett kisebbségi részes a magyar állam.

Az EBITDA nagyobb ütemű növekedéséből látszik, hogy a nagyvállalat jelentősen javítani tudta a jövedelmezőségét. Azonban a tárgyidőszaki adózott eredménye ezzel sem fordult pozitívba. A cégcsoport 2022-ben 21 milliárd forintos veszteséget könyvelt el.

Halad Jászai Gellért űrprojektje, duplájára nőtt a 4iG részesedése az izraeli műholdcégben

Ez a 4iG közleménye szerint „nem tükrözi a társaság valós működési teljesítményét”, mivel az javarészt az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből és értékcsökkenési leírásokból származik. (A társaság 31,6 milliárdos pozitív cash-flow-val zárta az évet.)

A Budapesti Értéktőzsdén közzétett negyedéves gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a korábbi akvizícióknak valamint a Vodafone-üzletnek köszönhetően a csoport szolgáltatási profilja az üzleti, (B2B, business-to-business) megoldásoktól egyre inkább a fogyasztói szegmensbe (B2C) tolódik.

Megvan az ára, közel 500 milliárd forint a 4iG hitelállománya

A gyorsjelentés szerint

az EBITDA-marzs 33,3 százalék,az EBITDA-arányos működési cash-flow 43,8 százalék,valamint a 21 milliárdos negatív adózott eredményből 10,1 milliárd forint köthető a felvásárlásokból fakadó értékcsökkenési leíráshoz.

A 2022-ben is aggresszíven, hatalmas piaci tranzakciókkal növekvő vállalat mindezért rekord-hitelállománnyal is fizet. A 4iG tavalyi 407 milliárd forint összegű hosszú lejáratú hitelei-kötvényei egy év alatt közel 426 milliárdra nőttek. A teljes, hosszú lejáratú kötelezettségek soron pedig a 2021-es 426,8 milliárd forint után 2022-ben 495,8 milliárdot mutat az utolsó negyedéves gyorsjelentés.

Ezzel szemben a vállalat pénzeszközei a tavalyi 266 milliárd forintról 45,8 milliárdra csökkentek.

The post Rekordárbevétellel és rekordadóssággal zárta az évet az új, NER-közeli Vodafone-tulajdonos appeared first on Forbes.hu.