:

Élelmiszerek, amik olcsóbbak Csehországban, mint itthon

Élelmiszerek, amik olcsóbbak Csehországban, mint itthon

Megéri-e kiugrani a cseh fővárosba bevásárolni? Ha az üzemanyagköltséget és az időt vesszük alapul, egyértelműen nem. De még így is vannak élelmiszerek, amikhez pár száz kilométerrel odébb sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni.

Élelmiszerárstop, Európa-bajnok infláció, kitörő vajháború. Megérzi a pénztárcánk, hogy nem állunk jól élelmiszerárak tekintetében Magyarországon. De mi a helyzet Közép-Európa többi országában?

Ha csak futtában vásárolnánk, a szomszédos Ausztria, Szlovákia vagy Románia hamarabb eszünkbe juthat. Mi most eggyel távolabb, egészen a cseh fővárosig mentünk, hogy megnézzük,

hogyan alakulnak az ottani árak a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Jöhet a böjt: a húsz legnagyobb inflációt felmutató gazdaság egyike leszünk

Mit vegyünk inkább Prágában?

Országosan a legnagyobb lefedettséggel rendelkező bolthálózat, az Albert két üzletébe tértünk be vásárolni. A lánc a holland Ahold Delhaize cseh leányvállalata – ezáltal holland termékek széles választékát is árulják, például sajtokat, joghurtokat, készételeket. Prágában sétálva jellemzően pár száz méterenként belebotlik az ember egy-egy szupermarketükbe. Mivel nem teljesen cseh üzletláncról van szó, így nem lenne fair a magyar tulajdonú láncok – Príma, CBA, Reál – áraival összehasonlítani, így az itthon hasonló lefedettséggel rendelkező SPAR üzleteit választottuk.

Sajtpult a prágai üzletben

A táblázatban látható cseh árakkal két prágai Albertben találkoztunk február végén, az itthoniakat február 28-án, két belvárosi SPAR üzletből gyűjtöttük Budapesten. Az összehasonlításba az alapélelmiszereken felül növényi alapú tejhelyettesítő termékek is kerültek. Ahol csak lehetett, az üzletláncok saját márkás termékeinek árát tüntetjük fel (jellemzően ezek egyben a legolcsóbbak is), ahol nem, ott külön jelezzük.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

A táblázatban *-gal jelölt termékekhez akciós áron lehetett hozzájutni.

A táblázatból kiderül, hogy nem jellemzően drágábbak az élelmiszerek a cseh fővárosban, de így is kirajzolódnak meglepő különbségek. Mi az, ami olcsóbb?

Röviden: kifli, sajt, joghurt, vöröshagyma, sonka, csirkecomb és kókuszgurt.

Sajtot olcsóbban vehetünk Csehországban. Miért? Magyarországon még továbbra is a trappista az egyik legnépszerűbb sajt – bár már korántsem olyan megfizethető, mint amilyen hónapokkal ezelőtt volt –, ami értelemszerűen a cseh szupermarketekben nem, vagy csak elvétve kapható. Ezzel szemben a sajtpultok roskadoznak a különböző sajtféléktől, míg itthon a trappista dominál, a többi fajtából jellemzően kisebb a választék. A kenyérféléket nehéz összehasonlítani, a pékárukat jellemzően nagyobb kiszerelésben árulják a cseh üzletek, mint a magyarok. A táblázatban szereplő bagett kétszer akkora volt, mint amit az itthoni SPAR-ban árulnak, az ára viszont még így is kedvezőbb. A kifli ára helyenként eltérő, azokban a budapesti üzletekben, ahol kedd délelőtt jártam, szendvicskifli volt már csak polcokon. A Barilla tészta áráról cikkek tucatjai szólnak, a cseh fővárosban akciósan feleannyiért lehet hozzájutni a fél kilogrammos kiszereléshez, mint Budapesten. De még teljes áron is olcsóbb a cseh üzletekben.A csirkecomb kilóg a sorból, akciósan olcsóbb, teljes áron drágábban lehet megvásárolni, mint a magyar Sparokban. + 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Így alakulnak a cseh árak. (5 kép)

További érdekességek

Bár két bolt alapján nem lehet általánosítani, nem volt hiány semmilyen termékből sem. (Csehországban nem vezettek be élelmiszerárstopot.)Egy vekni kovászos parasztkenyér (600 gramm) Csehországban 720 forintba kerül, itthon a hasonló kovászos kenyér veknijét 550 forintért árulja a SPAR.2,8 százalékos tejet (ami ugye Magyarországon hatósági áron vásárolható meg) a két prágai boltban nem találtunk, viszont eggyel zsírosabbat, 3,5 százalékosat igen. Átszámolva 430 forintért juthatunk hozzá, itthon a legolcsóbb 2,8 százalékos SPAR Budget tej azonban 439 forintba kerül.A tejfölnél hasonló volt a helyzet, a cseheknél 18 százalékos tejfölt árultak 560 forintért, itthon a 20 százalékos SPAR Budget 739 forintba került.Habár az Alpro növényi ital jóval drágább volt Csehországban, az Albert lánc sajátmárkás zab- és szójaitalát 530 forintért lehet megvenni. Magyarországon egyelőre csak a diszkontláncok polcain vagy a drogériákban akciós áron találunk hasonló árfekvésű növényi tejhelyettesítőt. Szintén drágább volt a többinél az Alpro kókuszgurt (kókusztej alapú, tejmentes joghurt) a cseh üzletekben, de a hazai boltokban jellemzően csak a belga lánc termékét lehet kapni. A dobozos sör még úgy is drágább volt Csehországban, hogy helyi söröket vettünk alapul. Cserébe minden sarkon betérhet az ember csapolt sört fogyasztani, ami kedvezőbb árú és frissítőbb is.

The post Élelmiszerek, amik olcsóbbak Csehországban, mint itthon appeared first on Forbes.hu.