:

Hitelpiac: megérkeztek a kamatcsökkentések, ezek a bankok vágnak

Még távol az egy évvel ezelőtti kamatszint, de már sorra lépik meg a nagybankok a hitelkamatok csökkentését.

Az előző hónapokban még csak szórványosan, március elején azonban több nagybank tett közzé jelentős kamatcsökkenést, ami már a lakossági hiteleknél is megmutatkozik, írja a Bank360.hu közleménye.

Több ebből Forint: újabb álomhatár közelében, egy éve nem láttunk ilyet Vécépapír háromezerért? Jobb, ha hozzászokunk

Ugyan a bankközi referenciakamatok még mindig magasak (a BUBOR 15-16 százalék körül stagnál, a BIRS 8-10 százalék között liftezik), így látványosabb csökkenésre még nincs tér, mindenképp régen látott jó hír, hogy négy nagybank is a csökkenés útjára lépett.

A gyűjtés szerint

az MKB Bank és a Takarékbank személyi kölcsön standard kamata 2,50 százalékponttal csökkent. A legalább 600 ezer forintos nettó jövedelemhez kötött hagyományos személyi kölcsönök kamatát viszont emelték, 1,50 és 2 százalékponttal, függően a banknál történő jóváírás vállalásától. Ez azonban valójában azt jelentette, hogy a magasabb jövedelmű ügyfeleknek eddig igen kedvező feltételekkel kínált kölcsönöket jobban hozzáigazították a többihez. Az ügyleti kamat így mindkét banknál 11,99 és 13,49 százalék a módosított hiteleknél.az Erste február közepén módosított, a személyi kölcsönök kamatai 0,5-1,3 százalékponttal esett vissza. Az ügyleti kamat 13,69 és 16,25 százalék között alakul.a CIB a jelzáloghiteleknél a futamidő végéig fix kölcsönök esetében 1,84-2,14 százalékpont között csökkent. Az ötéves kamatperiódusnál 0,54-0,91 százalékpont a csökkenés, a tízévesnél 0,7-1,87 százalékpont. A jelzáloghitelek ügyleti kamata 8,89 és 11,33 százalék között van.az OTP Bank is csökkentett, a jelzáloghiteleknél átlagosan fél százalékponttal. Az ügyleti kamat egyelőre minden esetben 10 százalék fölött van.

The post Hitelpiac: megérkeztek a kamatcsökkentések, ezek a bankok vágnak appeared first on Forbes.hu.