:
Breaking News

Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szerdán kihirdették, csütörtökre szét is verték a MOK-ot

Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szerdán kihirdették, csütörtökre szét is verték a MOK-ot

Gyorsan lépett a kormány a Magyar Orvosi Kamara kritikáira: alig pár nap alatt átfutott törvénymódosítással lehetetleníti el az egészségügyi dolgozók érdekképviseletét.

Gulyás Gergely szombati, a Magyar Orvosi Kamarát bíráló kritikája és az erre érkező kamarai reakció után sürgősségi eljárásban, kedden fogadták el a hétfőn benyújtott törvényjavaslatot. A kormány rekordgyorsasággal szavazta meg a kötelező kamarai tagság eltörlését, ezzel jelentősen visszavágva a MOK alkupozícióját.

A szerdán a Magyar Közlönyben megjelenő törvénymódosítás szerint

megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság;aki tag, annak 30 napon belül kell nyilatkoznia, hogy az is akar maradni, ennek hiányában automatikusan megszűnik a tagsága;a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A MOK ügyében még kedden a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája is vizsgálatot indított: közleményében azt írta, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása egyesekben olyan megnyilvánulásokat váltott ki, ami már vizsgálatra ad okot.

Szétszakad az ország gazdagok és szegények egészségügyére

Dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke kedden a kormánypárti Hír TV-ben beszélt arról, hogy a kamara szerint az egészség nem üzlet, ezzel a felfogással pedig komoly érdekeket sértettek, az embereket szerinte a kormány a magánegészségügy irányába készteti.

„Szétszakad az ország gazdagok és szegények egészségügyére. Ezt az orvosi kamara nem szeretné, mert mi erős állami egészségügyet szeretnénk, ahol helye van a magánegészségügynek, de nem úgy, hogy belekényszerítjük az embereket. Mi úgy látjuk, hogy ebbe az irányba megy a dolog” – mondta az alelnök.

Célkeresztbe kerültek a tanárok és az orvosok, a MOK meg is kapta az első gyomrost

A Magyar Orvosi Kamara a gyorsított eljárásban meghozott törvénymódosítással szemben valamennyi tagját arra kérte, hogy maradjon tagja a szervezetnek. Közleményükben reagáltak a törvénymódosításra is: „megdöbbenve értesültek az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete elleni támadásról, és szolidaritást vállalnak a kamara tagságával, elnökségével.”

The post Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szerdán kihirdették, csütörtökre szét is verték a MOK-ot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés