:

A fiatal családosok azt kérik: energiaitalt csak nemzeti dohányboltokban!

A dohányboltokba száműzhetik az energiaitalokat.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) azt szeretné elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni – megoldásként pedig a Nemzeti Dohányboltok pultjai mögé száműzné a termékeket, írja a Hvg. A Ficsak szerint az energiaitalok veszélyesek a kiskorúakra, így közleményben kéri az országgyűlési képviselőket a cselekvésre.

A Mandiner beszámolója szerint az országgyűlési képviselők között többen is vannak, akik támogatják a kezdeményezést.

Az energiaitalokból évente több tízmillió dobozt forgalmaznak Magyarországon. A Ficsak az iskolai büfék egészségesebb kínálatát szorgalmazó kampánya lezárultával kapcsol rá ismét a szigorítást szorgalmazó kampányra.

Több ebből Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szerdán kihirdették, csütörtökre szét is verték a MOK-ot Új óriásgyár Budapest határában, ami még vízből sem használ sokat: így leszünk rovarfehérje-nagyhatalom

Tavaly egy nagy kampányba kezdtünk az egészséges iskolabüfék ügyében, miután rengeteg szülői jelzést kaptunk arról, hogy sok büfében még mindig korlátlanul vásárolhatnak egészségtelen ételeket, italokat a gyerekek. Programokat szerveztünk, felvilágosító előadásokat tartottunk, közvélemény-kutatást készítettünk, és a kormánnyal is egyeztettünk” – idézi a Mandiner a szervezet alapítóját, Király Nórát.

A Ficsak a koffeintartalommal érvel: ez mind fizikailag, mind mentálisan kifejezetten káros a gyermekekre nézve, és függőséget is okoz. A magas cukortartalom az elhízás kockázatát is növeli.

A Magyar Energiaital Szövetség honlapján írja, hogy gyermekek számára valóban nem ajánlott a koffeintartalmú ital (így a kávé és a kóla sem).

The post A fiatal családosok azt kérik: energiaitalt csak nemzeti dohányboltokban! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés