:

Elindult a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

Elindult a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

Négy űrhajóssal, köztük egy egyesült arab emírségekbeli asztronautával a fedélzetén indult útnak csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajója. A Falcon 9 rakétát magyar idő szerint reggel fél 7 környékén indították útnak a Kennedy űrközpontból – írja az MTI.

A Dragon űrkapszulában a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev kapott még helyet. Nejádi a második asztronauta az emírségekből, aki az űrállomásra érkezik, 2019-ben Hazzaa Ali al-Manszúri volt az első, aki egy hetet töltött ott. Az arab asztronauta korábban jelezte, az űrben is tartja majd a ramadáni böjtöt.

A SpaceX legénysége eredetileg pár nappal korábban indult volna, de technikai okok miatt halasztani kellett a felszállást.

Hoburg, Fegyajev és Nejádi először jár az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja. A négy asztronauta várhatóan pénteken dokkol majd a Dragonnal az űrállomáson, ahol fél évet fognak tölteni. Az október óta fent tartózkodó amerikai-orosz-japán csapatot, Nicole Mannt, Josh Cassadát, Vakata Koicsit és Anna Kikinát váltják, akik pár nap múlva térnek haza.

Az űrállomáson tartózkodik még Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és Frank Rubio is, akik szeptemberig maradnak. Az ő küldetésüket azért hosszabbították meg, mert a Szojuz űrkapszulánál, amellyel tavaly szeptemberben megérkeztek, szivárgást észleltek.

Nejádi helyét a SpaceX űrhajóján az olajban gazdag ország fizette, amely az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet az űrkutatásra. Szára al-Ámíri, az Egyesült Arab Emírségek oktatási és technológiai minisztere hangsúlyozta, hogy Nejádi hosszú küldetése új teret nyit az országnak a tudomány és a tudományos felfedezések számára.

Az emirátusoknak már kering egy űrszondája a Mars körül, és egy japán leszállóegységgel kisebb járművet is küldenek a Holdra. Nejádi után tavasszal még két szaúdi asztronauta is az űrállomásra utazik a SpaceX űrhajójával az országuk által finanszírozott rövid küldetésre.

The post Elindult a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés