:
Breaking News

Itt az extraprofitadó újabb áldozata, komoly bajok jöhetnek

Itt az extraprofitadó újabb áldozata, komoly bajok jöhetnek

Mélyen a zsebükbe kell nyúlni a biztosítók tulajdonosainak, hogy biztonságosan működhessen a szektor.

Az extraprofitadó áldozataként várhatóan 2023-ban veszteségessé válhat a biztosítói szektor, írja a 24.hu. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) számításai szerint míg 2022-ben az adóterhelés (azaz a biztosítási adó és az extraprofitadó) a díjbevételek 11 százalékát tette ki, idén elérheti a 14 százalékot is.

Több ebből Itt az extraprofitadó újabb áldozata, komoly bajok jöhetnek Régi, jó ismerőst vezet ki végleg a Vodafone

A szektor már 2022 harmadik negyedévében veszteséges volt, de az első 3 negyedévben összesen 20 milliárd forint adózott eredményt értek el a biztosítók. Az év végi adatokra még várni kell, de a MABISZ elnöke, Erdős Mihály a szervezet sajtótájékoztatóján elmondta: valahol 10 és 20 milliárd forint között lehet az adózott eredmény.

Ez 2021-ben még 83 milliárd forint volt. A tavalyi nyereség jelentős részét, 50,7 milliárd forintot ugyanis elvitte az extraprofitadó.

Tavaly a biztosítási adóval együtt a szektor 169 milliárd forint adót fizetett. Idén ez 219,4 milliárd forintra nőhet; ebből az extraprofitadó 84,5 milliárd forint. Ebből látszik, hogy a töbletteher veszteségessé teszi a biztosítókat.

Óriási drágulás jön a bankoknál, mutatjuk, mi mennyivel emelkedik

Erdős szerint emiatt a tulajdonosok bevonása szükséges, hogy biztonságosan tudjon működni a szektor: tőkeemelésekkel, az osztalékfizetések megvonásával lehet többek között megkerülni a bajt.

The post Itt az extraprofitadó újabb áldozata, komoly bajok jöhetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés