:

Óriási a lassulás a hitelszektorban, harmadával kevesebb hitelt vettünk fel év végén

Óriási a lassulás a hitelszektorban, harmadával kevesebb hitelt vettünk fel év végén

Lakossági és vállalati szinten is hatalmas visszaesést látnak a bankok.

A bankok tavalyi, negyedik negyedévében a vállalatok hitelállománya 311 milliárddal bővült, míg a lakossági hitelállomány 101 milliárddal növekedett. Ezzel jelentősen alulmúlta a tavalyelőtti periódus bővülésének mértékét. A vállalati szektorban csaknem 14 százalékos visszaesést, míg a lakossági hiteleknél éves összevetésben 34 százalékos a lassulás, hivatkozik az MTI a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési folyamatokat bemutató legújabb jelentéséből.

Dancsik Bálint, az MNB főosztályvezetője online sajtótájékoztatón kiemelte:

a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet a hitelezés lassulását eredményezte Magyarországon és a régióban is; fokozott óvatosság jellemezte a kínálati és a keresleti oldalt is.

Huzamosabb kamatcsökkentési periódust hozhat

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hitelintézetek vállalati hitelállománya 2022 egészében 14 százalékkal, 1432 milliárd forinttal bővült. Ez azonban reálértelemben szintén a hitelállomány mérséklődését jelenti.

Hitelpiac: megérkeztek a kamatcsökkentések, ezek a bankok vágnak

Ennek fényében nem csoda, hogy a hitelintézetek kedvezőbb feltételekkel, az ügyleti kamatok csökkentésével próbálják visszacsábítani a lakossági ügyfeleket. Márciustól már több bank a kamatcsökkentés útjára lépett, itt írtunk róla, mely hitelintézeteknél milyen feltételekkel lehet hitelt felvenni.

The post Óriási a lassulás a hitelszektorban, harmadával kevesebb hitelt vettünk fel év végén appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés