:
Breaking News

Világhírű klinikai pszichológus, világot mentő biokémikus – ilyen lesz a Forbes Power Women’s Summit

Világhírű klinikai pszichológus, világot mentő biokémikus – ilyen lesz a Forbes Power Women’s Summit

A tegnapot már magunk mögött hagytuk, és miért várnánk holnapig? Nézzünk körbe, érkezzünk meg a pillanatba; a valóság, ami körbevesz minket, magától nem fog megváltozni, ez a feladat ránk vár. Nekilátunk?

„A most ereje” jelszóval kerül március 29-én megrendezésre a Forbes Power Women’s Summit a Millenáris Nemzeti Táncszínházban.

A sikeres vállalkozásokat menedzselő, jelentős mozgalmakat indító és új gondolkodásokat meghonosító nőket ünneplő, évről-évre egyre nagyobb eseményünk színpadán olyan nagy nevek is felbukkannak, mint Karikó Katalin kutatóbiológus, Edith Eva Eger klinikai pszichológus, Walter Katalin BKK-vezérigazgató.

Több ebből Vízen lebegő pszichiátrián forgatták a Berlinale nyertesét A diagnózis már félsiker – ritka betegségek anyagi és lelki nehézségekkel

Saját traumáival nézett szembe, világsikert ért el könyveivel

A traumáknak ezerféle forrása és formája lehet, és még a látszólag legkisebbek is kísérthetnek és befolyásolhatnak minket életünk végéig. Kivéve, ha rászánjuk magunkat és szembe nézünk velük, bármilyen távolságban is legyenek. Az Auschwitzot is megjárt, családját ott elveszítő Dr. Edit Eva Eger Eger felnőtt fejjel, már klinikai szakpszichológusként nézett szembe saját múltjával és vette kézbe életét. Azóta másoknak is segít megszabadulni a kudarcaiktól, a félelmeiktől, a dühüktől és a fájdalmaiktól – többek között két, elsöprő sikert arató könyvével, A döntéssel és Az ajándékkal példát mutatva.

Edith Eva Eger korábban a 2020. decemberi Forbes Life címlapsztorijában mesélt életéről nekünk. Fotó: Jordan Engle

Dr. Eger története bizonyára nem ismeretlen a magyar Forbes olvasóközönségének. A klinikai pszichológus a 2020. decemberi Forbes Life magazin címlapján is szerepelt, akkor 93 évesként mesélt arról, mennyire aktívan dolgozik a mindennapokban, hogy megmutassa, hogyan lehet ajándékot találni minden pillanatban.

A magyar származású bestseller-író mindennap azzal a céllal kel fel, hogy adjon, hogy megváltoztassa a világot és soha többé ne kelljen senkinek átélnie, amit neki át kellett.

„Problémák nem léteznek, kihívások vannak. Nincsenek krízisek, csak átalakulások. Talán épp egy átalakuláson megyünk keresztül, és nem tehetjük fel a kérdést: miért én, miért ez? Hanem azon kell gondolkodnunk, hogyan tovább.”

Edith Eva Eger még most sem azt kérdezi, mi az, amit neki adott a világ – hanem hogy ő mit adott világnak. Dr. Eger a Forbes Power Women’s Summiton élőben, online fog bejelentkezni március 29-én: Fekete Emese, a Forbes főmunkatársa fogja arról kérdezni, hogy mi segített neki saját múltja rabságából, hogy a negyvenes éveiben egy egészen új pályának kezdjen neki – vagy később, 2017-ben, kilencvenévesen miért döntött úgy, hogy itt az ideje könyvet írni életéről?

A biokémikus, aki évtizedes, sokszor láthatatlan munkával mentette meg a világot

Karikó Katalin nevét csak akkor kéne hosszas paragrafusokkal bemutatni, ha az elmúlt három évben egy, az emberi civilizáció elől hermetikusan elzárt atombunkerben szövögetnénk összeesküvés-elméleteinket. A magyar biokémikus neve a covidjárvány alatt került a világ középpontjába: szabadalma alapján készült a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinája.

Karikó Katalin a világsiker után is szerényen nyilatkozik saját képességeiről. Fotó: European Patent Office/Oliver Ruether.

Karikó ennek köszönhetően már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott, de még ezek sem fejezik ki adekvát módon, milyen hatalmas áttörést ért el a sejtszintű gyógyítás terén.

Ennek ellenére szerényen nyilatkozik a sikereiről. „Különleges képességekkel nem rendelkezem. Inkább kitartó és szorgalmas vagyok, olyan, aki a körülmények hatására jobban kapaszkodik, mint a többiek” – mondta egyik interjújában. A kutató 2022 nyarán, mindenki meglepetésére hagyta ott a Biontech alelnöki pozícióját, ezzel mintegy korszakot lezárva – a vállalat azóta is a kutatási területét, az mRNS-t felhasználva ígért még az évtized vége előtt vakcinát a rák ellen.

Ugyanakkor nem ez volt az első, a szakma szerint megdöbbentő karrierlépése. Amikor az egyetemi szférából 2013-ban a német Biontech-hez igazolt, „nem volt ismert a cég, website-ja se volt, egyetemen biztos azt gondolták, hogy ez a nő örök vesztes, elmegy egy ilyen céghez” – mondta korábban, viszont meg akarta élni, hogy a módosított RNS emberbe kerüljön.

A Széchenyi-díjas Karikó Katalin március 29-én virtuálisan, élőben beszél a Forbes Power Women’s Summit színpadán Gólya Ágival arról, hogy ha vajon Magyarországon marad, akkor is befuthatta volna ezt a pályát? Már most is legenda, de arra is van esély, hogy újítását a rákkutatásban is fel tudják használni – de mit jelent ez a gyakorlatban?

Az üzleti vezető, aki optimistán áll a legnagyobb kihívásokhoz is

Walter Katalin 29 évesen már McKinsey-partner volt, majd a globális tanácsadócég budapesti vezetője, később regionális szerepkörben dolgozott. 2013-2014-ben Bajnai Gordon kabinetfőnöke lett az Együttben, levezényelte az Erste Citibankos akvizícióját, segítette a CEU kényszerű Bécsbe költözését, aztán a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot (BVH) is elindította a reformok útján, amikor tavaly év végén a főváros legnagyobb cége, a számos nagy problémával küzdő BKK élére került.

Walter Katalin a leglehetetlenebb helyzetekben is optimista tud maradni. Ez elengedhetetlen a BKK sikeres vezetéséhez. Fotó: Sebestyén László

„Egy jókedvű doer vagyok, egy optimista, a leglehetetlenebb helyzetekhez is jókedvvel állok hozzá. Csinálni, változást elérni, megvalósítani, ez számít” – jellemzi önmagát.

Walter már többször szerepelt a magyar Forbes magazinban és a Forbes.hu-n egyaránt: legutóbb nagyinterjúnkban arról kérdeztük, hogy hogyan tudja talán Budapest legproblémásabb cégét erős kormányzati ellenszélben is vezetni – vagy hogy egyáltalán hogyan lehet a BKK 2020-as, 2 milliárdos veszteségét egy év alatt közel felére mérsékelni.

A vezetőnek évek óta „bérelt” helye van a Forbes minden márciusban megjelenő A legbefolyásosabb magyar nők listáján is. Befolyását nemcsak a büdzsék újraallokálására, hanem a jó cél érdekében is felhasználja: például az irányítása alá tartozó BKK különbuszokat biztosított a Budapestre érkező ukrajnai menekültek szállítására, akik a helyi járatokat is ingyenesen használhatják. Ezen kívül hat ügyfélközpontjukban folyamatosan várják a tartósélelmiszer-adományokat is, amit a Baptista Szeretetszolgálattal juttatnak el a rászorulókhoz.

Sikeres külföldi tanácsadói pályáját akkor is otthagyta volna a közszféra kedvéért, ha előre látja a BKK válságát és nem várt fordulatait? Mi kell ahhoz, hogy ennyi kihívás ellenére is optimista maradjon a hétköznapokban, és ne adja fel a sokszor sziszifusznak tűnő harcot az elemekkel? Galambos Márton, a Forbes főszerkesztőre ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Walter Katalinnal a Nemzeti Táncszínházban megrendezésre kerülő Forbes Power Women’s Summiton.

2 nagyszínpad, 31 program, 1 koncert, végtelen inspiráció

Az egésznapos programot, a több mint harminc beszélgetést a Power Women’s Summit két nagyszínpadán bonyolítjuk le. Edith Eva Eger, Karikó Katalin és Walter Katalin mellett velünk lesz többek között Zsiga Melinda ökölvívó, Liptai Claudia, Szabados Ági, Pataki Zita műsorvezetők, Péterfy Bori énekes, Hámori Barbara producer –  este pedig a Budapesti Fesztiválzenekar is zenélni fog vendégeinknek. Gyere el te is, legyünk még többen!

A teljes program megtekintéséért, valamint a jegyvásárlásért kattints ide!

The post Világhírű klinikai pszichológus, világot mentő biokémikus – ilyen lesz a Forbes Power Women’s Summit appeared first on Forbes.hu.