:

Mire jó, miért jó, és kinek lehet jó a kétmilliós robotkutya?

Mire jó, miért jó, és kinek lehet jó a kétmilliós robotkutya?

Bemegy a gázba, képes feltérképezni veszélyes ingatlanokat, de akár el is tudja szórakoztatni a vendégeket, miután körbehordozta az italokat. A Super Bowlon is fellépett a Unitree Go1 Air roboteb, amely Magyarországra is megérkezett. Mi is befogadtuk egy időre, hogy megnézzük, hogy milyen élőben a Terminátor kutyája.

Az ezredforduló óta jó pár cég akadt, amely tényleg komolyan ráfeküdt arra, hogy robotkutyákkal népesítse be a bolygót.

Közülük a legismertebb e téren a Sony és a Boston Dynamics, amely cégek ráadásul a két végletet képviselik termékeikkel.

A jó élet Forbes 3 perc olvasás
A legnagyobb robotcégek és a legfélelmetesebb találmányaik
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Már hátraszaltóznak is a Boston Dynamics emberszerű robotjai
Üzlet Oberfrank Balázs 7 perc olvasás
Jönnek a robotok: itt az első magyar multi, ami teljesen önkiszolgáló kasszákra áll át
A jó élet Szalai Péter 3 perc olvasás
Mire jó, miért jó, és kinek lehet jó a kétmilliós robotkutya?

Amíg az előbbi az apró Aibo termékcsaláddal egyértelműen a házikedvenc irányba indult el, addig a BD a hatalmas, mázsás súlyokat dobáló és olykor kifejezetten félelmetes, harctéren is bevethető blökijeivel hívta fel magára a figyelmet.

A robotkutya befutott hozzánk is. Kép: Infuze Robotics

Azonban mostanában egyre több piaci szereplő akad, amely az arany középutat keresi ebben a szektorban. Egyikük az a Unitree, amely a közelmúltban egy rókaméretű, tehát kompakt, de papíron már komoly feladatok elvégzésére is alkalmas modellel rukkolt elő a Go1 Air személyében. A masina Magyarországon is elérhető már, és mi is elvihettük sétálni.

Felépítés

A hossza durván 60, szélessége 22, magassága 29 centiméter, súlya pedig 12 kilogramm. Tehát akár egy kisebb háztartásban, irodában is elfér, nem kell neki egy saját garázs. Kikapcsolt állapotban összekuporodik, és jár mellé egy bőrönd, amibe egyszerűen bepakolható, illetve értelemszerűen ebben szállítható is, ha nem akarjuk, hogy mellettünk szaladgáljon.

Nem cuki. Kép: Infuze Robotics

Lábanként három motort pakoltak bele, a csúcssebessége 9 km/h, ami nagyjából a kocogás tempójának felel meg. A tetején kialakítottak egy hámmal ellátott lapos felületet, ahova 3 kilogrammnyi hasznos teher pakolható. A fejét érzékelőkkel és egy kamerával tömték tele, és egy kamera található a hasán is, valamint pakoltak a testére néhány RGB LED-et is.

Tud sétálni, oldalazni, ugrani, képes leülni a fenekére, és ami a legfontosabb, felmenni a lépcsőn, vagy átmászni kisebb akadályokon.

Ez az, ami elsősorban megkülönbözteti a gurulós rokonaitól. Nagyon stabil, de akkor sem lesz baja, ha eldől, a gáz nem árt neki, viszont nem vízálló, és a port is nagyon rosszul viseli.

A feje tele van érzékelőkkel.

A működéséhez szükséges energiához nem csontra, hanem egy akkumulátorra van szüksége, ami nagyjából fél órányi üzemidőt szavatol. A telep cserélhető, sőt, konkrétan a töltéshez ki is kell kapni a jószágból, szóval ez az időtartam egyszerűen megnövelhető egy extra akksi beszerzésével.

Vezérlés

Jár mellé egy kontrollerhez hasonló távirányító, amivel a legalapszintűbb feladatok végrehajtására lehet rábírni. Magyarul úgy lehet mozgatni, mint egy távirányítós autót.

De, hogy kimaxoljuk a benne rejlő lehetőségeket, ahhoz egy okostelefonra, illetve a gyártó applikációjára van szükség.

Ezzel különféle extra mozdulatok csalhatóak elő belőle, azaz például rá lehet bírni, hogy táncoljon vagy imádkozzon, és itt lehet bekapcsolni a diszkófényeket is. Emellett nem utolsó sorban, az appon keresztül nézhet bele a felhasználó kamerák képébe.

A Unitree Go1 Air akkora mint egy róka. Kép: Infuze Robotics

Így belső nézetből is irányíthatja a kutyust, valamint akár felvételeket is készíthet vele. A gyakorlati próba során arra jutottam, hogy a vezérlésbe hamar bele lehet jönni, még úgy is, hogy ha valakinek soha nem volt dolga drónnal, akkor is könnyen boldogulhat vele. Lehetőség van a betanítására is, azaz alapszinten programozható, és így különféle tevékenységeket képes emberi beavatkozás nélkül elvégezni.

Ilyen kontrollerrel kell irányítani.

A Super Bowlon így oldották meg, hogy a meccset megelőző felvezető koncerten a színpadon tucatnyi Unitree Go1 kutya mutasson be látványos koreográfiát, aminek során egyszerre mozogtak, mint a profi táncosok. Emellett az is megparancsolható neki, hogy kövesse a gazdáját, illetve egészen pontosan azt a kis, zsebre vágható adó-vevőt, ami megtalálható a dobozában.

Mire jó?

Na, ezzel végre el is jutottunk a lényeghez, azaz, hogy mire jó ez a robotkutya: Az egyik legfontosabb, hogy ez nem egy gyerekjáték. Erős, nehéz, nagyot tud ütni, szóval óvatosan kell vele bánni azért.

A tulajdonságai alapján ipari, biztonsági feladatok elvégzésére alkalmas lenne, azonban terepen, zord körülmények között nem vethető be, hiszen a víz és a por is nagy ellensége.

Azt el tudom képzelni, hogy zárt, viszonylag steril térben ilyesmire is használhassák, hiszen például a tetejére pakolható egy robotkar is akár.

Pakolható a kutyákra mindenféle egyéb kiegészítő, például LIDAR vagy robotkar. Kép: Infuze Robotics

Arra is jó lehet, hogy végig járjon egy objektumot, és a gazdája a kamerán keresztül győződjön meg arról, hogy minden rendben van-e, bár ehhez azért kicsit drága mulatság, főleg, hogy az üzemidő is korlátozott. Erre a feladatra egy hús-vér ember még mindig alkalmasabbnak tűnik, ráadásul neki nem kell 30 perc után pihennie néhány órácskát, vagy azonnal betolnia valamilyen tápot. Pakolható rá LIDAR, azaz egy lézeres alapú távérzékelő rendszer, így ha beküldik egy ingatlanba, akkor azt képes maximálisan feltérképezni, és a kapott adatokat egy szoftverre továbbítani.

De alapvetően azt gondolom, hogy a a Unitree Go1 Air alapvetően egy látványosság. Azért lehet hasznos, mert figyelemfelkeltő, hiszen egy világító, táncoló, ugrabugráló, sasszézó, imádkozó vagy italokat körbehordó robotkutya tényleg nem mindennapi látvány. Van arra is lehetőség, hogy különféle díszítőelemekkel, reklámfeliratokkal, logókkal pimpeljék fel, így gyakorlatilag olyan, mint egy mozgó hirdetőoszlop.

Képes követni a gazdiját. Kép: Infuze Robotics

Tehát konkrétan marketingkommunikációs eszközt használható Jelenleg egy ilyen mechanikus jószág olyan dolgokra képes, amelyek egyáltalán nem általánosak, így kiválóan alkalmas lehet státuszszimbólumnak, illetve hogy megmutassa, hogy gazdái érzik a vibe-ot, nyitottak az újdonságok iránt, rajta tartják az ujjukat a menőség ütőerén.

Luxuskutya

Viszont mindennek ára van, és ebben az állításban semmi túlzás nincs, robotkutya ugyanis 2 200 000 forintba kerül. Ennyit pedig csak tényleg annak érdemes rá kiadnia, akinek igen stabil és mély az anyagi, gazdasági háttere. A Unitree Go1 Air ugyanis innovatív, előremutató, életképes és hasznos is lehet, de létfontosságúnak, nélkülözhetetlennek azért nem nevezném.

De az is tény, hogy jelenleg ez az egyik legolcsóbb, ilyen sokoldalú és komplex négylábú robot a piacon.

Jelenleg több, mint ötezer darab talált belőle gazdára, és olyan intézmények, valamint cégek használják mint a Berkeley University of California, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, The University of Tokyo, a Nanyang Technological University Singapore, a Honda Research Institute, a Google, a Facebook, az Amazon, az Nvidia, a Leica, vagy a DHL.

Figyelemfelkeltő, az tény.

A márka hazai képviseletének vezetője, Körömi János elárulta, hogy Magyarországon még csak a tapogatózó fázisban vannak, egyelőre tesztelik a piacot. A visszajelzések alapvetően pozitívak, hiszen hívják a médiába a kutyust parádézni, látni akarják működés közben, de hogy végül mennyi konkrét vásárlás realizálódik majd, az nyilván más kérdés.

A kutyát az Infuze Technologies adta kölcsön, nagyon köszi!

The post Mire jó, miért jó, és kinek lehet jó a kétmilliós robotkutya? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés