:

Tényleg beütött a krach: két év után először tankoltunk kevesebbet, az e-kereskedelem is rettenetesen szenved

Januárban is csökkent a forgalom a hazai kiskereskedelemben, a visszaesés ráadásul egyre több kategóriára terjed ki. Az ágazat gyengélkedése nem kerüli el a benzinkutakat és a webshopokat sem.

Idén januárban 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene tavaly januárhoz képest a Központ Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az infláció nem idén kezdte el visszafogni a vásárlási kedvünket: a kiskereskedelmi forgalom már tavaly decemberben is csökkent.

Most történt meg ugyanakkor először, hogy mindegyik nagy kategória visszaesett:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal csökkent.A nem élelmiszer-kiskereskedelem 1,5 százalékkal esett vissza.Az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 9,7 százalékos mínuszt produkált. Több ebből Kinél dolgoznak többen, Mészárosnál vagy a Postánál? Erasmus-ügy: még mindig nem dőlt el, itt van Brüsszel újabb kérése

Kevesebbet tankolunk

Az élelmiszer-kereskedelem már tavaly év végén is gyengélkedett, ami nem is meglepő, ha az elszállt élelmiszerárakat nézzük.

Az üzemanyagok eladásaiban azonban 2021 februárja után most láthatunk először csökkenést.

A benzinárstop miatt az üzemanyag-forgalom még tavaly ősszel is úgy szárnyalt, mintha nem lenne válság. A hatósági árak december 6-i kivezetése után ugyanakkor pillanatok alatt emelkedtek meg az árak. Ez a decemberi forgalomban még kevésbé látszott, január volt ugyanakkor az első teljes hónap, amikor már egyáltalán nem volt érvényben az árstop. Vissza is esett a forgalom.

Az sem segít, ha online

Az elmúlt évtizedben hazánkban is hatalmas robbanásnak indult az e-kereskedelem. A fejlődő ágazatnak még a koronavírus sem tudott megálljt parancsolni, sőt, az érintkezésmentes jellege miatt még újabb löketet is adott a szektornak a pandémia.

A fogyasztók vásárlóerejének csökkenése ugyanakkor az e-kereskedelmet sem kerüli el. A KSH közlése szerint az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból csaknem 9 százalékos súllyal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent.

The post Tényleg beütött a krach: két év után először tankoltunk kevesebbet, az e-kereskedelem is rettenetesen szenved appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés