:
Breaking News

Leszokna az EU az orosz olajról, mi továbbra is függők vagyunk

Behúzta a féket az orosz kőolaj importjában az Európai Unió. Néhány ország ennek ellenére is látványosan többet hozott be az elmúlt évben, köztük Magyarország is. A borítékolható eredmény mellett azért akadtak meglepetések is.

Beszakadt az orosz kőolaj európai importja az orosz-ukrán háború kitörése óta. Tavaly az Európai Unió (EU) országai 17 százalékkal kevesebb kőolajat hoztak be Oroszországból, mint 2021-ben. A hajós szállítási mód már 2022 márciusában visszaesést mutatott, a csővezetéken azonban csak novemberben kezdődött meg jelentősebb csökkenés, írja G7.

Így jutottunk el odáig, hogy míg 2021-ben havonta átlagosan 9,5 millió tonna orosz olajat importáltak az uniós országok, addig tavaly decemberben csaknem a harmadát, 3,3 millió tonnát.

Több ebből Szakértő a kormány egészségügyi reformja mögött: Előnyös változások indultak el Tényleg beütött a krach: két év után először tankoltunk kevesebbet, az e-kereskedelem is rettenetesen szenved

A háttérben meghúzódó magyar szál

Kivételek persze itt is akadtak, ismerős szereplőkkel.

Bulgária a 2,4-szeresére,Olaszország pedig 2,3-szorosára növelte az orosz kőolaj behozatalát 2021-ről 2022-re.A horvátok pedig 113 százalékkal, bár náluk még ilyen növekedés mellett is elhanyagolható a mennyiség.

A dobogóról pont lemaradt Magyarország. Mi 43 százalékkal több orosz kőolajat importáltunk a tavalyi évben, összesen 4,8 millió tonnát.

Rajtunk és a listavezető hármason kívül még Románia (27 százalék) és Csehország (22 százalék) növelte a behozatalát az uniós tagállamok közül.

Másban azért spórolunk

Ha az orosz kőolajjal nem is, más energiahordozóval azért takarékosan bánnak a magyarok. Tavaly 17 százalékkal kevesebb földgáz és 3 százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2021-ben az Energiaügyi Minisztérium szerint. Idén januárban még jobban látszik a spórolásunk: a visszaesés 2021 első hónapjához képest a földgáznál 30, a villamos energia esetében pedig közel 10 százalékos volt.

Igaz, Magyarország energiaszámlája 2022-ben még így is mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt. A felboruló energiegyenlegünk jelentősen rontja a külső gazdasági egyensúlyunkat, a folyó fizetési mérlegben is hatalmas hiányokat okoz a mai napig.

The post Leszokna az EU az orosz olajról, mi továbbra is függők vagyunk appeared first on Forbes.hu.