:

Új alapítvány a magyar fociban: kiszállt a csalással vádolt magyar milliárdos Budafokról

Új alapítvány a magyar fociban: kiszállt a csalással vádolt magyar milliárdos Budafokról

A Budafoki MTE a honlapján közölte, hogy új többségi tulajdonosa van a klubnak az eddigi főszponzor Care Park parkolóüzemeltető társaság helyett. Egy alapítvány.

Csalással vádolják Ausztráliában a Care Park parkolóház-hálózat vezetőjét, Bélteky Róbertet, aki a budafoki foci mecénása volt az elmúlt 7,5 évben. A csapat még az elsőosztályt is megjárta. A Care Park világszerte több piacon is jelen van, Budapesten is vannak parkolóházai.

A magyar fociba áramlott az Ausztráliában elsikkasztott pénz, magyar milliárdos a gyanúsított

Az Ausztráliában született, magyar származású Bélteky 2009-ben lett a Care Park ügyvezető igazgatója. A cég többségi tulajdonosa egy hongkongi ingatlanfejlesztő, amely tavaly november végén rúgta ki Béltekyt az évi 300 ezer ausztrál dolláros (75 millió forintos) állásából „súlyos és szándékos kötelességszegésre” hivatkozva.

A cég egy százoldalas feljelentésben azzal vádolja Béltekyt, hogy 2012-től kezdve tíz éven át sikkasztott a cég vagyonából összesen 10 millió ausztrál dollárt (mai árfolyamon 2,5 milliárd forintot). Ebből a pénzből juthatott Budafokra is.

Új tulajdonos a színen

„Megalakult Zakariás József olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat balfedezete, 35-szörös magyar válogatott, Budafok szülöttje sportolói egyéniségének és szellemiségének emléket állító Zakariás József Labdarúgásért Alapítvány. Az Alapítvány átvette a korábbi tulajdonos Care Park Business Hungary Kft. tulajdoni részét a Budafoki MTE Labdarúgó Kft-ben” – jelentette be a klub a saját honlapján.

A sikkasztási ügyről nem írnak, de a beszámoló szerint a Care Park hongkongi anyavállalatának képviselői ellátogatottak Budafokra. A klub reményét fejezi ki, hogy „megtalálják a további együttműködés mindkét fél részére előnyös módját”. Egyelőre a Care Park logója szerepel a budafoki mezeken.

Az alapítványt január végén jegyezték be (tavaly decemberben hozták létre), egy hónapja pedig már át is írták rá a klub 90 százalékos tulajdonrészét. Az alapítvány kuratóriumának tagja Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, Vizi Sándor a klub ügyvezető elnöke és Dr. Kálmán Zoltán Sándor, a klub könyvvizsgálója.

A mezszponzor a Mészáros Lőrinc-féle 2Rule, a főtámogató a Care Park. Fotó: Budafoki MTE

A legnagyobb mecénás nem a Care Park volt, hanem az állam

A Budafoki MTE Labdarúgó Kft. 2021-ben 935,5 milliós forgalom mellett 265 milliós adózott eredményt ért el, ami különlegesen magas profitrátának számít a profi labdarúgásban. A klub 90 százalékos többségi része volt eddig a Bélteky Robert Paul érdekeltsége, ez kerül most át az újonnan létrehozott alapítványhoz. A maradék 10 százalék tulajdonosa maga a labdarúgó klub.

A közel 1 milliárdos bevétel nagy része, 582 millió forint az MLSZ-től származott, vagyoni értékű jogokból – ez az újraosztott tévés közvetítési díjakat jelenti (ez a pénz pedig az állami MTVA-tól jön, hiszen a meccseket ők közvetítik). Bélteky ugyan valóban fontos alakja volt a budafoki focinak, a legnagyobb mecénás így is az állam volt. A Care Park 2021-ben 106,6 millió forintot adott a klubnak (mezszponzorként), az egyéb reklámbevételek soron pedig 183,1 millió szerepel.

Beszédes, hogy jegyárbevételből 3,8 millió forintja volt a klubnak.

Ez majdnem annyi, mint amennyi szponzorpénzt a CBA-tól kaptak (3,5 millió).

Fontos, hogy a beszámoló a 2021-es üzleti évre szól, a Budafok pedig a 2020/21-es szezonban szerepelt az első osztályban (innen a látványosan magas közvetítésidíj-bevétel). Ősszel ugyanakkor már a másodosztályban szerepelt, mert kiesett az OTP Bank Ligából.

A klub jelenleg a másodosztály 10. helyén áll, de bejutott a Magyar Kupa jelenlegi kiírásának elődöntőjébe.

Emlékév

A klub elindította a Zakariás 100 emlékévet, a legendás labdarúgó a napokban lett volna 99 éves. Az edzőközpontot is Zakariásról nevezték el, az emlékév nyitányaként koszorzást is tartottak.

A hétvégi eseményen beszédet mondott Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, a kormányközeli Alapjogokért Központ munkatársa, valamint Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. A koszorúzáson részt vett többek között Karsay Ferenc (Fidesz), Budafok-Tétény polgármestere, Dunai Antal, az Újpest korábbi európai ezüstcipős támadója. A megemlékezésen részt vett továbbá Zakariás József két gyermeke, Zakariás Ágnes és Zakariás Tamás is, valamint az Aranycsapat több tagjának, a korábbi csapattársak gyermekei is: Grosics Edina, Bozsik Péter, és ifjabb Buzánszky Jenő.

The post Új alapítvány a magyar fociban: kiszállt a csalással vádolt magyar milliárdos Budafokról appeared first on Forbes.hu.