:

Mentőövet kapott a porba tiport milliárdos, aki még most is tagad

Mentőövet kapott a porba tiport milliárdos, aki még most is tagad

Gautam Adani indiai dollármilliárdos vállalatcsoportja jelentős tőkeinjekciót kapott a napokban. Vagyona még így is elmarad a tavaly szeptemberi csúcstól.

Az amerikai GQG Partners közel 1,9 milliárd dollárt injektált az Adani csoport tőzsdén jegyzett vállalataiba – számolt be róla anyalapunk, az amerikai Forbes. Az Adani Group konglomerátumához tartozó cégek részvényei január 24-e óta heteken át zuhantak.

A bejelentés hírére a részvényárfolyam emelkedni kezdett, ami mostanra 44,9 milliárd dollárra növelte az indiai dollármilliárdos, Gautam Adani becsült vagyonát.

Igen ám, de Adani jelenlegi vagyona így is messze elmarad a tavaly szeptemberi 158 milliárd dolláros csúcsértéktől.

Előzmények

Ahogy korábban már a Forbes.hu-n is írtunk róla, az Adani csoportot a shortolásra specializálódott Hindenburg elemzőiroda januári jelentése rengette meg. Ebben azzal vádolják többek közt Adanit, hogy a vállalatcsoport

„a kapitalizmus történetének legnagyobb átverése”,

hogy a milliárdos évtizedekig manipulálta a cégcsoport részvényeinek értékét a családtagjaihoz tartozó offshore-cégeken keresztül, és hogy Adani vállalatai összességében 80 százalékkal túlértékeltek az indiai tőzsdén.

Az érintettek alaptalannak nevezték a Hindenburg-riportként elhíresült jelentésben írt vádakat, ennek ellenére már a közzététele után három nappal 70 milliárd dollárt esett összesen az Adani csoport értéke. Pár nappal később az indiai milliárdos tulajdonában álló vállalatcsoport piaci értéke több mint felére csökkent.

Odalett 75 milliárd dollárja – és lehet, ez még csak a kezdet

1,9 milliárd dollár – de hova?

Az üzlet mögött Rajiv Jain, a floridai Fort Lauderdale-i székhelyű GQG Partners vagyonkezelő cég alapítója, elnöke és befektetési igazgatója áll. A GQG Ausztráliában lépett tőzsdére 2021 októberében, a benyújtott adatok szerint Jain a vállalat 69 százalékát birtokolja – ez nagyjából 2 milliárd dolláros részesedést jelent.

Jain 2016-ban alapította a GQG-t, és azóta 92 milliárd dollárnyi vagyont kezel. Alapjai nagy részesedéssel bírnak például az ExxonMobil és a Petrobras olajtermelőkben, valamint a Philip Morris és a British American Tobacco dohányipari óriásokban.

A csütörtöki befektetés négy Adani-cégben landolt.

A kikötőüzemeltetéssel és logisztikával foglalkozó Adani Portsban, ami 640 millió dollárt kapott, majd a részvényei 10 százalékot emelkedtek. A megújuló energiára specializálódott Adani Green Energyben.A villamosenergia-átviteli hálózatot üzemeltető Adani Transmissionben.És az elsősorban szén és vasérc bányászatával és kereskedelmével foglalkozó holdingban, az Adani Enterprisesban. Utóbbi részvényei az elmúlt napokban 43 százalékkal emelkedtek – érdekes módon a növekedés már a GQG tőkeinjekció nyilvánosságra hozatala előtt megkezdődött. Kezd térdre rogyni a milliárdos, szabadesés a tőzsdén

„Üdvözöljük a tiszteletreméltó Legfelsőbb Bíróság rendelkezését!”

Szerdán az indiai legfelsőbb bíróság felkérte az ország tőzsdefelügyeleti hatóságát, az indiai értékpapír- és tőzsdefelügyeletet (SEBI), hogy indítson vizsgálatot az Adani csoport ellen a Hindenburg jelentése alapján.

Az amerikai Forbes korábban beszámolt több olyan tranzakcióról, amikben szingapúri és ciprusi offshore alapok vettek részt és egyben kapcsolatban állnak Vinod Adanival, Gautam idősebb testvérével. Az említett tranzakciók továbberősítik a Hindenburg állításait az Adani csoporton belüli rejtett tőkeáttételről és számviteli szabálytalanságokról.

Az Adani csoport azonban továbbra is tagadja a vádakat. Csütörtökön Gautam Adani a Twitteren azt írta, hogy üdvözlik a „tiszteletreméltó Legfelsőbb Bíróság rendelkezését”, és hogy „az igazság győzni fog”.

The Adani Group welcomes the order of the Hon'ble Supreme Court. It will bring finality in a time bound manner. Truth will prevail.

— Gautam Adani (@gautam_adani) March 2, 2023

Tovább esett a listán

Nehéz idők járnak az Adani csoportra. Az utóbbi hetek tőzsdei drámáját megérezte az egykor a világ második leggazdagabb embereként számon tartott dollármilliárdos pénztárcája.

44,9 milliárd dollárra becsült vagyona már csak 26. helyhez volt elég a legvagyonosabbakat összegyűjtő Forbes-listán.

The post Mentőövet kapott a porba tiport milliárdos, aki még most is tagad appeared first on Forbes.hu.